Mini-documentaires leefstijl bij diabetes type 2 

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn ontwikkelde samen met het Diabetes Fonds 5 korte documentaires waarin mensen met diabetes type 2 hun persoonlijke verhaal vertellen. De video’s zijn bedoeld om te informeren, inspireren en motiveren, en zijn gratis beschikbaar in 5 talen. 

Persoonlijke verhalen

In elke mini-documentaire van circa 8 minuten staat iemand met diabetes type 2 centraal. De hoofdpersonen – Glen, Bethina, Ien, Lizette en Achiekoela – hebben door gezonder te eten, meer te bewegen, beter te slapen en vaker te ontspannen hun gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren. In de documentaires laten ze zien dat leefstijlverandering niet altijd makkelijk is, maar wél mogelijk. Hun verhalen zijn herkenbaar, hoopgevend en praktisch toepasbaar. 

Onvoldoende kennis

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen de diagnose diabetes type 2. Met een gezonde leefstijl zijn de klachten vaak terug te dringen, maar de mogelijkheden van een leefstijlverandering zijn bij veel mensen nog onvoldoende bekend. Met de documentaires willen Stichting Leefstijl Als Medicijn en het Diabetes Fonds mensen met diabetes type 2 informeren, inspireren en motiveren. 

Toegankelijk voor mensen met migratieachtergrond

De documentaires zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Tamazight (een Berbertaal die vooral wordt gesproken door mensen van Marokkaanse afkomst). Daarmee zijn de documentaires ook toegankelijk voor veel mensen met een migratieachtergrond, een groep waarbij diabetes type 2 relatief veel voorkomt. Zorgprofessionals, leefstijlcoaches en patiënten kunnen de video’s kosteloos gebruiken. 

Het Beste Diabetesidee

De serie is tot stand gekomen met financiering uit het programma Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds. Dit subsidieprogramma ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. 

De mini-documentaires zijn te vinden op de website van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en het Diabetes Fonds. 

Bron: Diabetes Fonds 

Gepubliceerd op 12 mei 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.