Minder vleesconsumptie in 2020

In 2020 zijn Nederlanders minder vlees gaan eten. Het is voor het eerst sinds de periode 2010-2016 dat er weer een daling te zien is in de vleesconsumptie. Tegelijkertijd was er een duidelijke stijging van de verkoop van plantaardige vleesvervangers. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Minder in horeca, meer in supermarkt

In 2018 en 2019 nam de hoeveelheid vlees die we eten steeds toe, maar in 2020 was er een daling te zien. In 2020 aten Nederlanders gemiddeld 75,9 kg  vlees per jaar, terwijl dit in 2019 nog 77,8 kg was. Sinds het begin van de registratie van de vleesconsumptie in 2005 is er niet eerder zo’n grote daling geweest. We zijn vooral minder kip en gevogelte gaan eten (0,8 kg), gevolgd door varkensvlees (0,5 kg) en rundvlees (0,4 kg).

Invloed van corona

De daling komt waarschijnlijk grotendeels door het sluiten van de horeca vanwege de coronamaatregelen. Hierdoor is een belangrijke bron in de verkoop van vlees afgesloten geweest. Omdat mensen meer thuis aten, is de verkoop van vlees in supermarkten en bij slagers en poeliers toegenomen. Zij verkochten in 2020 23,3 kilo meer vlees en 1,3 kilo meer vleeswaren dan in 2019.

Vega-vlees

De verkoop van plantaardige vleesvervangers blijft stijgen ten opzichte van vorige jaren. Hoewel het aandeel van vleesvervangers nog maar 4 procent is, is de vraag het afgelopen jaar met 20 tot 30 procent toegenomen. Ook het aanbod van vleesvervangers in supermarkten en horeca neemt sterk toe. Volgens de onderzoekers is het nog onduidelijk of consumenten plantaardige alternatieven meer zijn gaan waarderen, andere eetvoorkeuren zijn gaan ontwikkelen of dat ze minder behoefte hebben aan vlees.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 1 november 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.