Minder vlees en meer groenten in restaurants

Sommige restaurants durven het nog niet aan om minder vlees en meer groenten te serveren, omdat ze bang zijn dat hun gasten dit niet zullen waarderen. Maar die angst is ongegrond. Restaurantgasten blijken over het algemeen tevreden met kleinere porties vlees en grotere porties groenten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in samenwerking met Greendish, Unilever Nutrition Research en het Louis Bolk Instituut.

Verschillende type restaurants

Het onderzoek is uitgevoerd bij een à la carte restaurant, 6 bedrijfskantines, een zelfbedieningsrestaurant op het station en een all you can eat buffetrestaurant. In totaal vulden bijna 1500 restaurantgasten na het eten een enquête in, zowel in de periode voor aanpassing van de portiegroottes als daarna. De tevredenheid bleef hetzelfde, behalve in het à la carte restaurant, waar in eerste instantie meer van dezelfde groente werd voorgeschoteld. Toen dat aangepast werd in een gevarieerder en kleurrijker aanbod van groenten, was er geen verschil meer in tevredenheid ten opzichte van de periode voor de aanpassing.

Gezonder en duurzamer

Volgens de onderzoekers kan de horeca door portie-aanpassingen bijdragen aan gezonde en duurzame eetpatronen. Ook kan het ze financieel voordeel opleveren, omdat vlees duurder is dan groenten. De onderzoekers zijn verder benieuwd of aangepaste porties in de horeca een nieuwe norm kunnen zetten, ook voor de maaltijden die mensen thuis eten. Dit wordt momenteel in een ander project onderzocht.

Bron: Resource

Gepubliceerd op 17 januari 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.