Minder spiermassa bij meer plantaardig eten?
Een meer plantaardig voedingspatroon lijkt samen te gaan met een lagere eiwitinname en minder spiermassa. Dat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research en RIVM gevonden in het Lifelines-onderzoek. Voor definitieve conclusies is vervolgonderzoek naar spierkracht en spierfunctie nodig.
Creatine-uitscheiding
In het Lifelines onderzoek is bij 98.813 mannen en vrouwen van gemiddeld 43 jaar uit Noord Nederland de 24-uurs creatinine-uitscheiding in de urine (CER) gemeten, wat een indicatie geeft van de spiermassa. Inname van eiwit is gemeten met behulp van een voedselfrequentie-vragenlijst. Tenslotte is gevraagd aan de deelnemers of ze een bepaalde voedingsidentiteit hadden, zoals vegetarisch of flexitarisch.
Lagere eiwitinname
Deelnemers met een meer plantaardig voedingspatroon bleken gemiddeld genomen een lagere eiwitinname te hebben. Bij vrouwen die vegetarisch eten, was die gemiddeld 0,88 g eiwit/kg/dag, tegenover 1,00 bij andere vrouwen. Mannelijke vegetariërs kregen gemiddeld 0,94 g eiwit/kg/dag binnen, tegenover 1,02 bij andere mannen. Overigens liggen alle gevonden eiwitinnames boven de voedingsnorm voor eiwit van de Gezondheidsraad van 0,83 g/kg/dag.
Spiermassa
Vegetariërs en flexitariërs bleken ook lagere waarden te hebben van de creatine-uitscheiding (CER) vergeleken met deelnemers zonder voedingsidentiteit. Volgens de onderzoekers kan dit duiden op een lagere spiermassa. Het gaat echter om epidemiologisch onderzoek, dat geen oorzakelijk bewijs voor gevonden verbanden kan aantonen. Ze benadrukken dan ook dat er ander onderzoek nodig is om te bepalen of de mate van afname van spiermassa klinisch significant is.
Gepubliceerd op 11 juni 2025
Door Angela Severs