Minder overgewicht op gezonde basisschool

De gezondheid van kinderen verbetert als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas les krijgen over gezond gedrag. Na 4 jaar is de BMI van de kinderen veel beter en de buikomvang is afgenomen. Dat blijkt uit resultaten van het project “De Gezonde Basisschool van de Toekomst”.  

Grote gezondheidsverschillen 

Het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) vond plaats in de regio Parkstad in Zuid-Limburg, een gebied met relatief veel gezondheidsproblemen onder de bevolking. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht volgden ruim 2.200 kinderen van 4 “gezonde” projectscholen en 4 reguliere scholen gedurende 4 jaar. Ze zeggen geschokt te zijn door de grote verschillen in gezondheid tussen kinderen op projectscholen en reguliere scholen. Daarom doen ze nu een dringend beroep op beleidsmakers, schoolbesturen en overheid om gezonde gewoonten aan te leren op de basisschool. Niets doen is volgens hen geen optie. 

Lagere BMI en buikomvang 

De onderzoekers constateerden dat de BMI van kinderen op GBT-basisscholen na 4 jaar veel beter was dan die van kinderen op de controlescholen. De kinderen op de GBT-scholen hadden allemaal een gezonder gewicht, terwijl het gewicht van de kinderen op de controlescholen alleen maar toenam, soms alarmerend. Ook de buikomvang verbeterde aanzienlijk, wat betekent dat de hoeveelheid buikvet afnam bij kinderen op GBT-scholen. 

Meer water en minder pesten 

Wat eetgewoonten betreft, is er op de GBT-scholen een spectaculaire toename van het aantal kinderen dat ervoor kiest om op school water te drinken in plaats van zoete dranken. Een ander opvallend resultaat op deze scholeneen verbetering van de sfeer in de klas, met een afname van pestgedrag. 

Jong geleerd is oud gedaan 

Gezien de indrukwekkende verschillen met de controlescholen, is de centrale boodschap van de onderzoekers aan beleidsmakers, voedingsindustrie en overheid dat er actie moet worden ondernomen.  Het GBT-project laat volgens de onderzoekers duidelijk zien dat hoe jonger je leert een gezonde leefstijl aan te nemen, hoe groter het effect op de lange termijn zal zijn. Bovendien nemen kinderen de gezonde gewoonten mee naar huis en stimuleren zo gedragsverandering bij hun ouders. Dit is vooral gunstig in de meest kwetsbare gezinnen. Het is een van de redenen dat de initiatiefnemers van het project het GBT-project willen uitbreiden naar minimaal 30 Limburgse scholen in 2023.  

De Gezonde Basisschool van de Toekomst  

In het project “De Gezonde Basisschool van de Toekomst krijgen kinderen op de basisschool een gestructureerde dagindeling aangeboden, met voldoende tijd voor onderwijs, sport, beweging, spel en aandacht voor gezonde voedingHet programma is een initiatief van de Provincie Limburg, onderwijsstichting MOVARE, GGD Zuid-Limburg, Universiteit Maastricht, Maastricht UMC +, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, in samenwerking met vele particuliere en maatschappelijke organisaties. 

Bron: Maastricht University 

Gepubliceerd op 25 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.