Minder luchtweginfecties bij kinderen door onbewerkte voeding

Door het gebruik van groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees hebben jonge kinderen significant minder klachten aan de bovenste luchtwegen. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van kinderarts Ellen van der Gaag van Ziekenhuisgroep Twente.

Kwakkelen

Van der Gaag keek naar het effect van voedingsadvies op verkoudheden, hoesten, koorts, antibioticagebruik, schildklierfunctie en moeheid bij kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar. Ze onderzocht 118 kinderen met bovenste luchtwegklachten. Deze kinderen waren gemiddeld 14,5 dagen per maand ziek. Bij 95 procent van deze kinderen werd geen medische verklaring gevonden voor hun klachten.

Eetgedrag

In eerder onderzoek vond Van der Gaag dat 16 procent van de kinderen met klachten aan de bovenste luchtwegen nauwelijks groente en fruit eet. Zo’n 28 procent at ook bijna geen rundvlees. In het nieuwe gerandomiseerde onderzoek keek ze wat de toevoeging van die producten voor effect heeft op de kinderen. De helft van de kinderen kreeg 5 keer per week groene groenten bij de avondmaaltijd, 3 keer per week rundvlees bij het avondeten, dagelijks 300 ml volle zuivel en roomboter op brood. Voor de hoeveelheden hiervan werden de richtlijnen van het Voedingscentrum aangehouden. De kinderen in de controlegroep kregen geen voedingsadvies.

Duidelijke verbetering

Na 6 maanden bleek dat de kinderen met het voedingsadvies gemiddeld nog maar 4,8 dagen per maand ziek waren. Dit was een significante verbetering ten opzichte van de kinderen in de controlegroep. Het antibioticagebruik daalde met 66 procent over die periode. ‘Met de voedingsadviezen hebben de kinderen bewezen minder koorts, minder antibioticagebruik, hoesten en snotteren ze minder, gaan ze minder naar de huisarts en zijn ze minder moe. Het voedingsadvies heeft geen bijwerkingen; de kinderen worden niet dikker en ook het cholesterolgehalte verandert niet ongunstig. Het voedingsadvies lijkt een eenvoudige en veilige manier om veel voorkomende gezondheidsklachten van kinderen te verminderen’, aldus Van der Gaag.

Bron: University of Twente

Gepubliceerd op 26 maart 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Liesbeth Oerlemans 29 april 2020 at 16:58 - Reply

    Dit schreef Vera Wisse er over https://www.iamafoodie.nl/voeding-in-de-strijd-tegen-het-covid-19-virus/

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Epidemioloog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.