Minder jodium in voeding is risico voor zwangeren
Nederlanders krijgen steeds minder jodium binnen uit hun voeding. Dat kan bij zwangere vrouwen een risico vormen voor het ongeboren kind. Daarom roepen 3 onderzoekers op tot meer aandacht voor dit probleem. Ze pleiten onder meer voor een campagne voor het eten van meer vis, schelpdieren en zeewier.
Steeds minder jodium
Emeritus hoogleraar pathofysiologie Frits Muskiet, universitair docent laboratoriumgeneeskunde Janneke Dijck-Brouwer en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma trekken aan de bel over het mogelijke tekort aan jodium. De hoeveelheid jodium die we via voeding binnenkrijgen is in de afgelopen 15 jaar met een derde gedaald. Belangrijkste oorzaak hiervan is dat er sinds 2008 minder jodium aan brood toegevoegd wordt door een wettelijke verandering.
Zwangere vrouwen zijn risicogroep
Uit onderzoeken blijkt dat mannen genoeg jodium binnenkrijgen. Voor vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar geldt dit niet: de helft van de vrouwen in deze groep voldoet niet aan de inname van 149 microgram per dag. Dit is vooral een probleem als deze vrouwen zwanger worden. Tijdens de zwangerschap is jodium nodig voor een gezonde aanleg van hersenen en gezonde groei bij het kind. Hierdoor verdubbelt de benodigde hoeveelheid. Veel vrouwen weten dit niet, zeggen de onderzoekers. Uit eerdere onderzoeken van Muskiet blijkt dat zo’n 80 procent van de zwangere vrouwen de benodigde hoeveelheid jodium niet haalt.
Oproep tot actie
De onderzoekers vinden dat er maatregelen genomen moeten worden zodat vrouwen meer jodium binnenkrijgen. Ze pleiten ervoor dat er weer meer jodium aan brood wordt toegevoegd en ze willen dat er een campagne komt om het eten van jodiumrijke producten zoals vis, schelpdieren en zeewier te stimuleren. Ook moet overwogen worden om zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens te adviseren om naast foliumzuur ook jodiumsupplementen te gebruiken.
Bron: UMCG
Gepubliceerd op 5 september 2022
Door Marjolein Streur