Minder hart- en vaatziekten bij matige consumptie puur vruchtensap

Mensen die maximaal 7 glazen van 150 ml puur vruchtensap per week drinken, hebben een significant lager risico op hart- en vaatziekten dan mensen die geen puur vruchtensap consumeren. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht en de Haagse Hogeschool onder 34.560 Nederlandse volwassenen, die gedurende bijna 15 jaar zijn gevolgd.

Vooral minder coronaire hartziekten en herseninfarct

Een matige consumptie van puur vruchtensap gaat vooral gepaard met een lager risico op coronaire hartziekten (14-17 procent lager) en op een herseninfarct (20-24 procent lager). Het maakte daarbij weinig uit of de vruchtensapdrinkers daarnaast veel of weinig fruit consumeerden: in beide gevallen was er een gunstig effect op het risico van hart- en vaatziekten. Er zijn ook gunstige effecten gevonden voor fruit. Een fruitconsumptie van minimaal 121 gram per dag ging gepaard met 12-13 procent lager risico op hart- en vaatziekten.

Polyfenolen

Puur vruchtensap bevat weliswaar minder vezels en vitamine C dan fruit, maar het gehalte aan polyfenolen is nog steeds hoog. De onderzoekers denken dat polyfenolen een rol spelen bij de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Dit onderzoek laat zien dat het niet nodig is om puur vruchtensap af te wijzen als vervanging van fruit. Ondanks de gevonden gunstige associaties tussen een matige consumptie van puur vruchtensap en hart- en vaatziekten hebben de onderzoekers toch een voorkeur voor heel fruit. Daar is volgens hen meer onderzoek naar gedaan dan naar puur vruchtensap, waardoor gunstige effecten van fruit duidelijker bewezen zijn.

In tegenspraak met Gezondheidsraad

In de Richtlijnen goede voeding 2015 adviseert de Gezondheidsraad om zo min mogelijk puur vruchtensap te drinken vanwege het hoge gehalte aan suikers. De Gezondheidsraad schaart puur vruchtensap onder dezelfde categorie als suikerhoudende dranken. Dit in tegenstelling tot voedingsrichtlijnen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Puur vruchtensap is volgens de Amerikaanse voedingsrichtlijnen (2015-2020 Dietary Guidelines for Americans) voedingskundig gelijk aan fruit en de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit mag vervangen worden door puur vruchtensap. Ook de voedingsrichtlijnen in het Verenigd Koninkrijk stellen dat puur vruchtensap 1 portie fruit kan vervangen met een maximum van 150 ml per dag.

Bron: British Journal of Nutrition

Gepubliceerd op 6 maart 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Tonny 11 oktober 2023 at 12:56 - Reply

    Wat moet je nou met zulke tegenstrijdige berichten….
    Is vruchtensap nou goed of helemaal?
    https://www.nieuwsvoordietisten.nl/meer-leververvetting-bij-hoge-inname-fructose-uit-frisdrank-en-vruchtensap/

    • Beroep - -Selecteer beroep-
    • Indien anders - Verpleegkundige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.