Miljoen gaatjes minder door suikertaks op frisdrank

Minder overgewicht en diabetes zijn vaak gebruikte argumenten voor de invoering van een “suikertaks” voor frisdrank. Maar zo’n belasting heeft ook effecten op de kwaliteit van ons gebit. Onderzoekers van het Radboudumc becijferden dat een extra belasting van 20 procent op suikerhoudende frisdranken een miljoen minder gaatjes in Nederlandse gebitten oplevert.

Scenario

Met de Nederlandse situatie als uitgangspunt hebben de onderzoekers berekend wat er gebeurt als er een suikertaks van 20 procent wordt ingevoerd voor frisdrank. De gemiddelde Nederlander krijgt er 2 extra cariësvrije jaren bij. Het grootste effect is te zien bij kinderen tussen 6 en 12 jaar: het gebit van meisjes blijft door die belasting 6 jaar langer vrij van cariës en bij jongens zelfs 9 jaar.

Besparing

De opbrengsten van de suikertaks zijn volgens de onderzoekers aanzienlijk. De administratieve lasten voor invoering en invordering van de belasting schatten ze in op ruim 37 miljoen euro, waar dan een belastingopbrengst tegenover staat van bijna 3,5 miljard euro. Bovendien zal de maatregel een besparing opleveren aan tandartskosten doordat er minder ingrepen nodig zijn. Het doorgerekende scenario is gepubliceerd in Public Health.

Nederland loopt achter

Wereldwijd is al in veel landen een suikertaks op dranken ingevoerd. In Europa bijvoorbeeld in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Noorwegen en Finland. Volgens prof. Jaap Seidell hoort Nederland inmiddels tot de achterhoede als het gaat om implementatie van een taks op suikerhoudende drank.

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 5 april 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.