Milieu nu ook meegenomen in Belgische voedingsrichtlijn

De Belgische voedingsrichtlijnen benoemen nu ook de milieu-impact van voedingspatronen en -middelen. Inhoudelijk verandert de voedingsdriehoek – het Vlaamse equivalent van de Schijf van Vijf – uit 2017 niet. Maar er zijn aanbevelingen toegevoegd voor een milieuverantwoord voedingspatroon, dat ook goed is voor de gezondheid. Dat meldt het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Keuzes in voedingspatroon

In het onderbouwingsrapport wordt uitgelegd hoe de onderzoekers tot de aanbevelingen zijn gekomen. De grootste winst op zowel gezondheid als milieu is te bereiken op het gebied van het gehele voedingspatroon. Hierbij is het belangrijk om een evenwichtige eiwitconsumptie te bereiken, voedselverspilling en overconsumptie te vermijden en producten met een hoge energiedichtheid en lage voedingswaarde te beperken.

Niveau van voedingsmiddelen

Hoewel de keuzes op het gebied van voedingspatroon het belangrijkst zijn, is voor extra milieuwinst ook advies geformuleerd op het gebied van voedingsmiddelen. Binnen dezelfde productgroep zijn er goede en minder goede keuzes. Ook deze verschillen zijn meegenomen in de tips voor de consument.

Concrete tips

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn samengevat in 7 tips voor consumenten:

  1. Drink vooral kraanwater
  2. Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen
  3. Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten
  4. Eet minder vlees en kies liever voor gevogelte, vis en eieren in plaats van rood en bewerkt vlees
  5. Eet en drink zo weinig mogelijk “lege calorieën” zoals frisdrank, snacks en snoep
  6. Vermijd voedselverspilling
  7. Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft

Tools

Daarnaast zijn er op de site van de voedingsdriehoek per voedingscategorie informatie en tips te vinden. Via infographics en filmpjes wordt uitgelegd hoe een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon eruit ziet. De receptenapp Zeker Gezond en een seizoenskalender helpen om het nieuwe voedingspatroon makkelijker in het dagelijks leven toe te passen.

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Gepubliceerd op 7 mei 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.