Milieu-impact moet grotere plaats krijgen in richtlijnen

Voedingsrichtlijnen moeten niet alleen kijken naar de gezondheid van de mens, maar ook naar de gezondheid van de planeet. Het vervangen van dierlijke producten door plantaardige en een andere manier van landbouw kunnen helpen de milieu-impact van de voedselproductie te verminderen. Dat zijn de conclusies van onderzoek van Wageningen University & Research.

Richtlijnen van 5 landen

In de meeste landen kijken de richtlijnen vooral naar de menselijke gezondheid. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld Duitsland en Zweden, die in de richtlijnen ook al rekening houden met het milieu. Hoewel in Nederland deze aanbeveling ook wordt gedaan, is dat nog niet sterk terug te zien in de overige aanbevelingen, mede omdat de aanbevolen hoeveelheid eiwit (98 gram per persoon per dag) ruim hoger ligt dan de aanbevelingen van de WHO (50-60 gram per persoon per dag). In deze studie keken de onderzoekers naar de milieu-impact van de voedingsrichtlijnen van 5 landen: Nederland, Bulgarije, Malta, Zweden en Zwitserland. De voedingsrichtlijnen van deze 5 landen bevelen meer consumptie aan van dierlijke producten dan vanuit milieu-oogpunt wenselijk is.

Daling van milieu-impact

De onderzoekers geven 2 belangrijke aanbevelingen waardoor de milieu-impact verminderd kan worden. De eerste is de hoeveelheid dierlijke producten in de richtlijnen verlagen en vervangen door plantaardig voedsel. Volgens de Nederlandse richtlijn komt bijna de helft van de dagelijkse eiwitconsumptie nu uit dierlijke producten. Door dit meer te vervangen door plantaardige eiwitproducten kan dit voor de Nederlandse richtlijn een daling van 24 procent van de uitstoot van broeikasgassen tot gevolg hebben. Ook kan het landgebruik met 24 procent dalen door meer gebruik van circulariteitsprincipes in de landbouw. Een voedingspatroon voorziet met beide aanpassingen nog steeds in de benodigde hoeveelheden nutriënten. Een afname in dierlijke producten bijvoorbeeld, wordt gecompenseerd door een toename in de consumptie van plantaardige producten als groente, peulvruchten, noten en volkoren granen.

Voedselsysteem op de schop

Volgens de onderzoekers moet er een volledige transformatie van het voedselsysteem plaatsvinden. Alleen op die manier kunnen de geschatte milieuverbeteringen worden bereikt.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 22 juni 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.