Meta-analyse: koolhydraatbeperkt dieet alleen op korte termijn effectiever bij diabetes

Een koolhydraatbeperkt dieet is op korte termijn effectiever in de behandeling van diabetes type 2 dan andere diëten zoals een vetarm dieet. Dat concludeert een internationale groep onderzoekers na een meta-analyse van 23 RCT’s met in totaal 1.357 volwassenen met diabetes type 2. Op lange termijn zijn echter geen verschillen te zien.

Koolhydraatbeperkt versus controle

In de onderzoeken werd gekeken naar het effect van een koolhydraatbeperkt dieet (minder dan 26 energieprocent koolhydraten) en een zeer koolhydraatbeperkt dieet (minder dan 10 energieprocent koolhydraten). Deze eetpatronen werden in de studies vergeleken met een controledieet, meestal een vetarm dieet. De duur van de interventies varieerden van 3 tot 24 maanden.

Gunstige resultaten na 6 maanden

Na 6 maanden waren er significante en klinisch relevante verbeteringen te zien in bloedglucosewaarden, niveaus van triglyceriden, gewicht en medicatiegebruik. Het koolhydraatbeperkte dieet bleek een groter effect te hebben op gewichtsverlies dan het zeer koolhydraatbeperkte dieet. Dit kwam vooral omdat niet iedereen in de zeer koolhydraatbeperkte groep het nieuwe eetpatroon volhield.

Langere termijn onduidelijk

Een aantal studies registreerden ook de resultaten na 12 maanden. Na 12 maanden waren er geen verschillen meer tussen de groepen die een (zeer) koolhydraatbeperkt dieet volgden en de controlegroepen. Dit gold zowel voor onderzoeken waarbij de interventie maar 3 of 6 maanden duurden, als bij de onderzoeken die een langere duur van de interventie hadden (12 maanden of meer). Er waren wel aanwijzingen dat sommige mensen in de koolhydraatbeperkte groepen bij de meting na 12 maanden een verminderde kwaliteit van leven hadden en verhoogde LDL-cholesterolwaardes. Deze verschillen waren volgens de onderzoekers wel klinisch relevant, maar niet statistisch significant. Waarom er na 12 maanden geen positieve effecten meer werden gevonden ten opzichte van de andere diëten, kan niet met zekerheid gezegd worden. Mogelijk heeft het te maken met de duur van de interventies,  de betrouwbaarheid van het volgen van de interventie of spelen er nog andere factoren mee.

Laag tot matig bewijs

De onderzoekers concluderen dat er bewijs is van lage tot matige zekerheid dat mensen op een koolhydraatbeperkt dieet na 6 maanden beter scoren op remissie van diabetes dan mensen op een controledieet. Ook lijkt dit dieet veilig om in ieder geval gedurende 6 maanden te volgen. Volgens de onderzoekers kunnen behandelaars een kortdurend koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes type 2 overwegen, terwijl ze actief in de gaten houden of medicatie nog nodig is of aangepast moet worden.

Bron: ScienceDaily

Gepubliceerd op 21 januari 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 29 januari 2021 at 15:51 - Reply

    Via onderstaande link kom je op de 2 jaars resultaten van Virta Health.
    Ik verwacht nieuwe resultaten over niet al te lange termijn omdat dit al enige tijd gelden is gepubliceerd. Je kunt er niet omheen dat een KHbeperking bij diabeten de betere oplossing is. Simpelweg omdat alle cijfers verbeteren terwijl minder of geen medicatie meer nodig is.
    Wel zie je soms insulineresistentie weer toenemen als opnieuw stress ontstaat of ze iets onder de leden hebben. Maar ligt het dan aan het dieet? Ook zal het bij elke voedingswijze zijn dat iemand door omstandigheden de focus verliest en weer hulp nodig kan hebben om alles weer op de rit te krijgen.
    Vetarm is prima zolang het gaat om bewerkt plantaardig vet. Dus ook geen bewerkte, mager gemaakte producten. Onbewerkt vet past juist prima in een gezonde leefstijl.
    https://www.virtahealth.com/blog/2yr-t2d-trial-outcomes-virta-nutritional-ketosis#:~:text=Among%20Virta%20Treatment%20participants%20still,status%20or%20other%20health%20markers.

    • Beroep: Diëtist
  2. Joris Brand 28 januari 2021 at 09:39 - Reply

    Het blijft lastig om een goede meta-analyse te maken van diëten en leefstijl, waaronder koolhydraatbeperking. Zoals Diet Doctor beschrijft is dit helaas ook bij deze studie. Het grote nadeel? de titel (met conclusie) en dit onderzoek wordt overal gecite en gepost.

    • Beroep: Diëtist
  3. Karine Hoenderdos 27 januari 2021 at 09:24 - Reply

    Hier zie je nog wat nuancering/uitleg over deze meta-analyse: https://www.dietdoctor.com/does-keto-only-work-for-six-months

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: redacteur Nieuws voor dietisten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.