Meeste voedselinfecties door Salmonella en norovirus

Het norovirus en de Salmonellabacterie zorgden tussen 2006 en 2017 voor de meeste voedselgerelateerde infecties in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM, gebaseerd op cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse GGD’en.

Ruim 4.000 uitbraken

In de periode van 2006 tot en met 2017 zijn 4.155 uitbraken met 21.802 zieken geregistreerd. Er is sprake van een voedselgerelateerde uitbraak als minimaal 2 mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. De ziekteverwekkers kunnen zich in het voedsel bevinden, maar ook kan besmetting tijdens het productieproces plaatsvinden door bijvoorbeeld onvoldoende hygiëne of een geïnfecteerde voedselbereider.

Voedselbronnen

De belangrijkste ziekteverwekkers waren het norovirus en de Salmonellabacterie, gevolgd door de Campylobacterbacterie. Van een beperkt aantal uitbraken kon worden achterhaald van welk product iemand ziek was geworden. Meestal ging het om samengestelde producten (zoals nasi en bami), vlees (vooral van rund en kip), en schaal- en schelpdieren (vooral oesters).

Onderschatting

De genoemde getallen zijn een onderschatting van het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en zieken, waarschuwt het RIVM. Lang niet iedereen die een voedselgerelateerde klacht heeft, gaat naar de huisarts of neemt contact op met de NVWA. Daarnaast is lang niet altijd duidelijk of besmet voedsel de oorzaak van de ziekte is.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 31 maart 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.