Meergranen wordt écht meergranen

Steeds meer supermarkten vermelden het gehalte aan granen in meergranenproducten. En nu is ook Aldi overstag. Dat heeft foodwatch afgedwongen via een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Meergranen?

In meergranenbrood, -beschuit of –crackers zit vaak vooral tarwe en slechts enkele korreltjes andere granen. Foodwatch wil dat supermarkten en fabrikanten op de verpakking van meergranenproducten vermelden hoeveel van de verschillende granen er daadwerkelijk in zitten. Dit is de zogenoemde Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie (KWID). Verschillende grote supermarkten doen dat al, maar Aldi deed dit nog niet.

Handhavingsverzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet als reactie op het handhavingsverzoek weten: ‘De NVWA deelt het standpunt van foodwatch dat het percentage van de granen in het meergranen pannenkoekenmeel “gekwid” moet worden. De NVWA heeft dit aan ALDI doorgegeven, en ALDI heeft aangegeven dat ze hieraan gehoor geven en het etiket zullen gaan aanpassen.’

Niet beschermd

”Meergranen” is geen wettelijk beschermde term en mag dus vrij gebruikt worden door fabrikanten. Er moeten natuurlijk wel meerdere granen in een meergranenproduct zitten, maar de hoeveelheden ervan zijn onbepaald. Dat maakt het erg aantrekkelijk voor fabrikanten. Je hoeft maar een korreltje duurdere granen naast de tarwe in het product te doen om je product ”meergranen” te mogen noemen. En dat terwijl meergranenproducten meestal wel aanzienlijk duurder worden verkocht.

Brood wel geregeld

Voor brood wordt er mogelijk een wettelijke definitie van meergranenbrood van kracht. Dan zal meergranenbrood minimaal uit 3 granen moeten bestaan, met minstens 10% andere granen dan het hoofdgraan (meestal tarwe). Voor andere meergranenproducten als beschuit, crackers, toast en pannenkoeken zijn nog geen wettelijke plannen.

KWID

“Kwidden” is in Europa wettelijk verplicht voor ingrediënten die in de naam voorkomen, daarmee geassocieerd worden of van wezenlijk belang zijn om het product te karakteriseren. Foodwatch vindt dat de granen in meergranenproducten ook karakteristiek zijn. Een aantal fabrikanten ontkent dit. Met het handhavingsverzoek bij de NVWA heeft Foodwatch nu duidelijkheid geschapen over de wetsuitleg. Fabrikanten zullen nu ook hun producten moeten gaan aanpassen.

Bron: foodwatch

Gepubliceerd op 15 maart 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.