Meer uren diëtetiek nodig bij ondervoeding
De basisverzekering vergoedt maximaal 180 minuten diëtetiek per jaar, maar voor 10 procent van de mensen met ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies is dat niet genoeg. En dat terwijl het percentage cliënten met ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies toeneemt in de diëtistenpraktijk. Dat blijkt uit gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn diëtetiek.
Toename van ondervoeding en onbedoeld gewichtsverlies
Het percentage cliënten met de diagnose ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies in de diëtistenpraktijk is tussen 2020 en 2022 toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek van Nivel. In 2020 had 11 procent van de cliënten onbedoeld gewichtsverlies en in 2022 was dat toegenomen tot 15 procent. Het aandeel cliënten met ondervoeding is in diezelfde periode gestegen van 6 naar 7 procent.
Huisarts
Gemiddeld kwamen er meer vrouwen (60 procent) dan mannen (40 procent) met een diagnose ondervoeding en/of onbedoeld gewichtsverlies bij de diëtist. Van de cliënten was bijna driekwart 65 jaar of ouder. Bijna 2 op de 3 cliënten had een gezonde BMI (18-25 kg/m2) aan het begin van de behandeling. Slechts 22 procent had bij aanvang een BMI lager dan 18,5. Opvallend is dat 10 procent overgewicht had (BMI 25-30) en 3 procent was obees (BMI 30 of hoger). Van de cliënten was 89 procent verwezen door de huisarts en 5 procent door een medisch specialist of andere verwijzer. Slechts 6 procent kwam op eigen initiatief.
Behandeltijd
Het aantal consulten en de behandeltijd per cliënt per kalenderjaar bleef ongeveer gelijk in de jaren 2020, 2021 en 2022. De meeste cliënten hadden genoeg aan 1-4 consulten en maximaal 180 behandelminuten per kalenderjaar, waarbij de totale behandeling een kalenderjaar kan overstijgen. Toch had 1 op de 10 cliënten met de diagnose ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies meer dan 180 behandelminuten per kalenderjaar nodig.
Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn diëtetiek
Elk jaar publiceert het Nivel informatie over cliënten die worden behandeld door een diëtist in de eerstelijns gezondheidszorg. De gegevens zijn afkomstig uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn diëtetiek. In de periode 2020-2022 namen 76 tot 119 diëtistenpraktijken met 209-291 diëtisten hieraan deel. Zij behandelden in totaal gemiddeld ruim 13.000 cliënten met de diagnose ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies per jaar.
Proactieve aanpak bij ondervoeding
Volgens het Nivel kunnen de resultaten uit het onderzoek ondersteunen in het aantonen van het belang van een proactieve aanpak bij onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding. In een nieuwsbericht roept de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) beleidsmakers op tot zo’n proactieve aanpak. Dit onderzoek laat volgens de beroepsvereniging zien dat het voor een belangrijk deel van de cliënten nodig blijkt om meer zorg van de diëtist te ontvangen. ‘Die extra zorg is niet beschikbaar voor cliënten die dit niet kunnen betalen, ofwel uit eigen zak, ofwel vanuit een aanvullende verzekering’, aldus de NVD. ‘Het huidige systeem met maximaal 180 minuten werkt dus ongelijkheid in de hand. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en dus voldoende vergoeding vanuit de basisverzekering. Daarom pleiten wij voor uitbreiding van het aantal uren diëtetiek.’
Bron: Nivel
Gepubliceerd op 15 augustus 2024
Door Angela Severs