Meer peulvruchten in Amerikaanse voedingsrichtlijnen

In de Verenigde Staten wordt druk gewerkt aan nieuwe “2025-2030 Dietary Guidelines for Americans”, die dit jaar gaan verschijnen. Een eerste rapport ter onderbouwing daarvan is nu gepubliceerd in een consultatieronde. Duidelijk is dat peulvruchten een grotere rol gaan spelen in de nieuwe richtlijnen. Ook verdwijnt de “vrije ruimte” voor extraatjes.

Eat Healthy Your Way

Het nieuwe voorgestelde gezonde voedingspatroon – Eat Healthy Your Way – bevat veel groente, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen, vis, schaal- en schelpdieren en plantaardige olie. Daarnaast is er minder ruimte voor rood en bewerkt vlees, met suiker gezoete voedingsmiddelen en dranken, geraffineerde granen, verzadigd vet en zout. De nadruk ligt op voedingsmiddelen met een hoge nutriëntendichtheid. Als dranken wordt water geadviseerd en dranken die bijdragen aan de inname van gunstige voedingsstoffen zoals magere en halfvolle melk en 100% vruchtensap.

Hogere inname van peulvruchten

Een belangrijke aanbeveling uit het rapport is een hogere inname van peulvruchten en een lagere inname van rood en bewerkt vlees. Ook adviseert de commissie om peulvruchten te verplaatsen van de groentencategorie naar de eiwitcategorie om de consumptie van meer plantaardige, eiwitrijke voedingsmiddelen te stimuleren. Verder is het advies om de volgorde van producten in de eiwitcategorie te reorganiseren, waarbij plantaardige producten eerste genoemd worden en dierlijke producten als laatste. Dit om de gezondheidsvoordelen van meer plantaardige eiwitbronnen te benadrukken. De nieuwe volgorde zou dan worden: peulvruchten, noten, zaden, sojaproducten, vis, schaal- en schelpdieren, vlees, gevogelte en eieren.

Calories for other uses

Een andere belangrijke wijziging die de commissie voorstelt, is het verwijderen van “calories for other uses”. Dit zijn de calorieën die overblijven na het opvolgen van alle aanbevelingen. In de huidige Amerikaanse voedingsrichtlijnen kan deze “vrije ruimte” gebruikt worden voor toegevoegd suiker, verzadigd vet, alcohol of een hogere inname van aanbevolen voedingsmiddelen. De commissie adviseert om deze “vrije ruimte” weg te laten omdat het misleidend kan zijn. In de praktijk kunnen er ook geen calorieën meer over zijn bij het samenstellen van een gezonde voeding.

Scientific Report

Het ruim 400 pagina’s tellende  Scientific Report of the 2025 Dietary Guidelines Advisory Committee is openbaar gemaakt in een consultatieronde, waarin alle Amerikanen tot 10 februari commentaar kunnen indienen. Het rapport geeft een wetenschappelijk onderbouwd advies voor veranderingen van de aanbevelingen in de huidige voedingsrichtlijnen. Na verwerking van het commentaar is dit rapport de basis voor de nieuwe “2025-2030 Dietary Guidelines for Americans”, die naar verwachting eind 2025 zal verschijnen.

Bron: Dietary Guidelines for Americans

Gepubliceerd op 13 januari 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. M. Bonthuis 19 januari 2025 at 09:04 - Reply

    Heel goed dat peulvruchten een belangrijkere plek krijgen inzake de eiwitconsumptie. Er ontbreekt in het lijstje echter nog wel de zuivel, die staat er niet bij. Ook een belangrijke bron van eiwit.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.