Meer onderzoek nodig naar microbioom
Het is bekend dat sommige probiotica kunnen helpen om de door antibiotica verstoorde microbiota te herstellen. De wetenschappelijke onderbouwing van deze hypothese is echter beperkt. Nieuw literatuuronderzoek benadrukt het belang van onderzoek naar probiotica op stamniveau om specifieke voordelen te begrijpen. Ook zijn volgens de onderzoekers scherpere definities nodig voor een gezond microbioom.
Antibiotica-gerelateerde diarree
Antibiotica kunnen het microbioom verstoren, wat kan leiden tot diarree en antibioticaresistentie. Uit meerdere meta-analyses blijkt dat bepaalde probiotische stammen het risico op antibiotica-geassocieerde diarree (AAD) kunnen verkleinen. Dit geldt ook voor diarree veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile (CDAD), een veelvoorkomende complicatie bij breedspectrum-antibiotica. Hoe probiotica precies bijdragen aan het herstel van het microbioom bij AAD en CDAD is nog onvoldoende duidelijk.
Onduidelijkheid over het microbioom
Ook blijven er vragen over hoe antibiotica het darmmicrobioom precies beïnvloeden. Een eenduidige definitie van wat een gezond microbioom is ontbreekt. Ook is niet duidelijk wat “herstel” van het microbioom precies betekent. Wetenschappers benadrukken dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de rol van microbioomdiversiteit en stabiliteit in de gezondheid. Er is bijvoorbeeld discussie over de vraag of meer diversiteit in het microbioom daadwerkelijk gezond is, of dat het vooral draait om de aanwezigheid van specifieke gunstige bacteriën.
Gezondheidsvoordelen in kaart brengen
De onderzoekers roepen op tot meer onderzoek naar de interactie tussen specifieke probiotische stammen en het microbioom. Daarnaast is er behoefte aan duidelijke criteria voor wat een gezond microbioom precies inhoudt. Een belangrijk discussiepunt is of probiotica het oorspronkelijke microbioom moeten herstellen of juist een nieuw, gezond evenwicht moeten creëren. Ook wijzen de onderzoekers op belangrijke kennishiaten. Als voorbeeld noemen ze het gebrek aan studies naar het effect van antibiotica op zwangeren, terwijl 80 procent van de medicatievoorschriften tijdens de zwangerschap antibiotica betreft.
Bron: Buikbelang
Gepubliceerd op 14 februari 2025
Door Sophie Luderer