Meer leververvetting bij hoge inname fructose uit frisdrank én vruchtensap

Een hoge inname van fructose uit gezoete frisdranken gaat gepaard met meer leververvetting. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ onder bijna 4.000 volwassenen van gemiddeld 60 jaar. Zo’n verband werd ook gevonden voor fructose uit vruchtensap, maar niet voor fructose uit fruit.

Maastricht Studie

Vetstapeling in de lever is een toenemend probleem in de Westerse samenleving. Naar schatting heeft 25 tot 30 procent van de volwassenen leververvetting. Het is een risicofactor voor leverfalen, leverkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Onderzoekers aan het Maastricht UMC+ hebben het verband tussen fructose uit verschillende voedingsmiddelen en leververvetting bestudeerd. De bijna 4.000 deelnemers aan de Maastricht Studie, een groot bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg, vulden daarvoor een voedselfrequentievragenlijst in. Ook werd er een MRI-scan van de lever gemaakt om de hoeveelheid vet te meten.

Fructose

In gezoete frisdranken zit fructose. Dat is afkomstig van bijvoorbeeld kristalsuiker, dat voor 50 procent uit fructose bestaat en voor 50 procent uit glucose. Deelnemers met de hoogste inname van fructose uit frisdrank bleken 9 procent meer levervet te hebben dan deelnemers met een lage inname. Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor fructose dat van nature in vruchtensap zit. Mensen die dagelijks 5 gram fructose uit vruchtensap binnenkrijgen (dat komt overeen met 1 klein glas sinaasappelsap per dag)  hebben 4 procent meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch vruchtensap drinken. Vooral bij deelnemers met diabetes type 2 is er een sterk verband gevonden tussen fructose uit vruchtensap en leververvetting. Er is geen relatie gevonden tussen de inname van fructose uit fruit en leververvetting. Een hoge inname van fructose uit fruit ging gepaard met evenveel leververvetting als een lage inname.

Suikertaks

Volgens de onderzoekers weten de meeste mensen inmiddels wel dat suikerhoudende frisdranken ongezond zijn. De plannen van het nieuwe kabinet om een suikertaks in te voeren, sluiten daar goed op aan. Vruchtensap heeft daarentegen vaak nog wel een gezond imago, aldus de onderzoekers. Hoofdonderzoeker prof. Martijn Brouwers: ‘Eerder onderzoek heeft al een verband aangetoond tussen het drinken van vruchtensap en het ontstaan van diabetes type 2. Ons onderzoek laat nu ook een verband zien met leververvetting. We weten niet of het hier een oorzakelijk verband betreft. Als het verband oorzakelijk is, dan is het raadzaam om de inname van vruchtensap te beperken.’

Het onderzoek is gesponsord door het Diabetes Fonds en gepubliceerd in Diabetes Care.

Bron: Maastricht UMC+

Gepubliceerd op 23 februari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.