‘Met andere voeding meer kwaliteit van leven bij Multiple Sclerose’

Marian Noordam is diëtist bij de Stichting MS-Anders, die zich vooral richt op wat patiënten met Multiple Sclerose (MS) zelf kunnen bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Voeding is daarin een belangrijk aandachtspunt, zo vertelt Marian in deze aflevering van “De Praktijk”.

Complementaire interventies

‘MS is een auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij de beschermlaag rond de zenuwbanen kapot gaat. De ziekte kent een grillig verloop en kan sterk invaliderend zijn. Medicijnen kunnen MS helaas niet genezen. Daarom geeft MS-Anders voorlichting over complementaire interventies. Sinds ik hier ruim 6 jaar geleden ben aangenomen als diëtist, wordt hierbij ook voeding betrokken. Deze deeltijdfunctie past goed bij mij vanwege mijn jarenlange ervaring op het gebied van voedselallergie en dus het immuunsysteem en vanwege mijn holistische manier van denken vanuit de orthomoleculaire en antroposofische voedingsleer.’

Wat is goede voeding bij MS?

‘De vraag vanuit de patiënten was al jarenlang: wat kan ik het beste eten bij MS? Deze vraag kon niet goed beantwoord worden door de neurologen of MS-verpleegkundigen. Patiënten gingen bij elkaar of bij Google te rade. Dat leidde vaak tot verwarring en regelmatig mogelijk onterecht schrappen van belangrijke basisvoedingsmiddelen. Met een onvolwaardige en eenzijdige voeding tot gevolg. MS-Anders heeft daarom een eigen uitgave gemaakt “Wat is goede voeding bij MS”. Deze uitgave heb ik mogen updaten. Ik kon daarbij onder meer putten uit de wetenschappelijke onderbouwing van de “Richtlijn Voeding bij MS” van het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten (NOD). Samen met enkele orthomoleculaire collega’s heb ik  hieraan een bijdrage geleverd. Gelukkig bleek dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd wordt over de mogelijke interactie van voeding op de ziekte MS zelf.’

Hersendarm-as

‘Naast MS-medicijnen werkt ook voeding in op het verstoorde immuunsysteem en de ontstekingsprocessen bij MS. Voeding heeft een relatie met onder ander de samenstelling en de balans van het darmmicrobioom. Het darmmicrobioom op zijn beurt heeft een immuun-modulerend effect. Verstoringen van het darmmicrobioom kunnen verregaande gevolgen hebben op ons gehele functioneren. Mede omdat we nu ook steeds meer inzicht krijgen in de hersendarm-as: de darm en de hersenen communiceren voortdurend tweezijdig met elkaar. De kwaliteit van de signalen vanuit de darm hangt onder meer af van de kwaliteit van het darmmicrobioom en vice versa. Geestelijke stress beïnvloedt de kwaliteit van de signalen vanuit de hersenen naar de darm.’

Pure, onbewerkte voeding

‘Ons Westers eetpatroon is ontstekingsbevorderend. Een pure, zo veel mogelijk onbewerkte voeding met een matige intake van vlees, met gefermenteerde melkproducten en het accent op plantaardig met veel groente werkt ontstekingsremmend. Het programma “Anders Eten bij MS” van Voeding Leeft is een groepsprogramma voor mensen met MS en laat de deelnemers zelf ervaren wat zo’n ander eetpatroon met hen doet. MS-Anders faciliteert dit programma en het Louis Bolk Instituut onderzoekt het effect van het programma op de kwaliteit van leven met MS. We zijn er nog lang niet, maar de belangrijkste eerste stappen op het gebied van onderbouwing en onderzoek zijn nu gezet. Een volgende stap is het objectiveren van het effect van voeding op de ziekte MS zelf, bijvoorbeeld door het maken van MRI’s van de onderzoeksgroep, het meten van ontstekingsstoffen en de veranderingen in het darmmicrobioom.’

MS-diëtisten

‘Voeding is dus belangrijk bij MS en de hierin geschoolde diëtist kan het juiste persoonlijke voedingsadvies geven. Daarom heeft MS-Anders zich ook hard gemaakt voor de participatie van de diëtist – naast andere paramedici zoals de fysiotherapeut en de ergotherapeut – in het netwerk van MS Zorg Nederland. Dat is gelukt: patiënten kunnen nu makkelijker een deskundige MS-diëtist in hun regio consulteren. Zelf geef ik ook persoonlijke voedings- en leefstijladviezen aan mensen met MS, naast het verzorgen van artikelen in de kwartaaluitgave van MS-Anders en het geven van lezingen in heel het land over voeding bij MS. Het geven van persoonlijke adviezen vind ik nog steeds een van de mooiste kanten aan mijn werk. Een goed advies vraagt van de diëtist – naast kennis van de ziekte MS en voeding bij MS – ook een luisterend oor, inlevingsvermogen, empathie en geduld. Maar dan kan er ook een mooie samenwerking ontstaan met opvallende resultaten!’

Een mooi voorbeeld

‘Deze week vertelde een jonge vrouw met MS en moeder van 2 kinderen mij nog hoe verandering van haar voedingspatroon er voor gezorgd heeft dat ze weer doorslaapt, fitter opstaat en de hele dag voldoende energie heeft om te doen wat ze wil en moet doen. “Nu ik anders eet, kan ik 3 uur met de kinderen in de dierentuin rondlopen en bij thuiskomst ook nog zelf de maaltijd bereiden. Een half jaar geleden, toen ik nog op mijn oude manier at, had ik niet geloofd dat dat mogelijk zou zijn. En daarnaast ben ik ook nog zonder enige moeite circa 6 kg afgevallen!”’

Gepubliceerd op 16 september 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.