Meer informatie over voeding voor mensen met kanker helpt

Mensen die na de diagnose kanker gezonder eten en meer bewegen, ervaren een betere kwaliteit van leven en zijn minder vermoeid. Dat blijkt uit onderzoek onder 1096 mensen met colonkanker, uitgevoerd door diëtist en voedingswetenschapper Merel van Veen. Ze promoveerde op 18 september aan Wageningen University & Research.

Beter geïnformeerd na voedingsinformatie

Uit vragenlijstonderzoek onder 326 mensen met colonkanker bleek dat 38 procent geen informatie over voeding en kanker kreeg van zorgverleners. Mensen die wel informatie ontvingen en dan ook nog van 3 verschillende zorgverleners, wisten meer over voeding en kanker dan mensen die geen informatie kregen. Ze wisten beter wat de rol van voeding is in relatie tot klachten na de behandeling, herstel na kanker en de terugkeer van kanker.

Gunstige veranderingen in voedingspatroon

In een andere groep van 239 mensen met kanker bleek dat mensen die informatie kregen, vaker gunstige veranderingen in hun voedingspatroon aanbrachten dan de mensen die geen informatie kregen. Hierbij maakte het niet uit of deze mensen ook behoefte hadden aan de informatie. Ook bij het ongevraagd krijgen van informatie, verbeterde het voedingspatroon. Van Veen concludeert: ‘Het is dus heel belangrijk dat verschillende zorgverleners gevraagd en ongevraagd informatie over voeding en kanker geven. Daarnaast is het goed dat we stimuleren om de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te volgen, omdat dit de kwaliteit van leven ten goede komt’

Taakverdeling arts, diëtist en oncologieverpleegkundige

De gewenste rolverdeling tussen zorgverleners is vrij duidelijk, zo bleek uit interviews die Van Veen hield met artsen, diëtisten en oncologieverpleegkundigen. De arts signaleert voedingsproblemen en verwijst door naar de diëtist. De diëtist adviseert patiënten met meervoudige problematiek en zorgt dat oncologieverpleegkundigen voldoende getraind zijn om bij enkelvoudige voedingsproblematiek de patiënt te voorzien van een advies. De oncologieverpleegkundige geeft adviezen bij enkelvoudige klachten en verwijst door naar de diëtist bij complexere vraagstukken.

Advieswijzer als hulpmiddel voor zorgprofessionals

Om zorgprofessionals te helpen een goed voedingsadvies te geven, heeft Van Veen een advieswijzer ontwikkeld, samen met oncologieverpleegkundigen en diëtisten. Aan de hand van het doorlopen van eenvoudige stappen – dit kan zelfs aan het bed van de patiënt – volgen er praktische adviezen voor de patiënt. Ook rolt er uit de advieswijzer of verwijzing naar de diëtist nodig is.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gepubliceerd op 25 september 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.