Meer groente en fruit ook gezond voor nierpatiënten

Het eten van meer fruit en groenten kan het risico op overlijden verlagen, ook bij mensen met chronische nierziekte (CNS). De mate van groente- en fruitconsumptie heeft geen invloed op de kaliumspiegel. Dat blijkt uit een studie onder meer dan 2.000 Japanners, waarvan iets meer dan de helft met CNS.  

Kalium en nierziekte

Bij CNS wordt een kaliumarm dieet met een beperkte mate van groente en fruit geadviseerd, om zo een te hoog kaliumgehalte in het bloed te voorkomen. Steeds meer onderzoek laat echter zien dat extra kaliuminname bij CNS juist gunstig kan zijn. Om te onderzoeken of het eten van meer groente en fruit invloed heeft op het risico op overlijden, besloten onderzoekers een studie uit te voeren in een Japans ziekenhuis, omdat een Aziatisch eetpatroon vaak veel fruit en groenten bevat.

De onderzoeksgroep

Aan de studie deden meer dan 2.000 volwassenen mee, die tussen 2008 en 2016 een polikliniek bezochten. Van de deelnemers was 64 procent bekend met hypertensie, 39 procent met diabetes type 2, 45 procent met niet-dialyseafhankelijke CNS en 7 procent met dialyseafhankelijke CNS. Ongeveer de helft van de deelnemers at dagelijks fruit en groenten en 15 procent at dit helemaal niet. Onder deelnemers met niet-dialyseafhankelijke CNS at de helft dagelijks groenten en fruit, bij de deelnemers met dialyseafhankelijke CNS was dit 28 procent. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 69 jaar, 55 procent was man en 45 procent vrouw.

Meer groente en fruit

De onderzoekers ontdekten dat een inname van groenten en fruit tot ongeveer 17 porties per week geassocieerd was met een 20 procent lagere mortaliteit (ongeacht de oorzaak van overlijden) in vergelijking met een inname van 2 porties per week. Deelnemers die soms groente en fruit aten, hadden 25 procent meer risico op overlijden vergeleken met deelnemers die dit dagelijks aten. Onder de deelnemers die zelden of nooit groenten en fruit aten, werd een 60 procent hoger risico op overlijden gezien. 

Geen invloed op kaliumspiegel

Ook blijkt uit de onderzoeksgegevens dat de mate van groente- en fruitconsumptie geen invloed heeft op de serumkaliumspiegels, zelfs niet bij patiënten met vergevorderde CNS. De resultaten suggereren dat het dagelijks eten van zowel groenten als fruit geen invloed heeft op het serumkalium in het bloed en dat het de mortaliteit bij patiënten met CNS eerder verlaagt dan verhoogt. Als kanttekening plaatsen de onderzoekers hierbij dat deelnemers met gevorderde CNS mogelijk fruit en groenten hebben gegeten die minder kalium bevatten of geweekt of gekookt waren voor consumptie, een veelvoorkomend dieetadvies aan CNS-patiënten om de inname van kalium te beperken. Volgens de onderzoekers zorgen de resultaten voor toenemend bewijs dat kaliuminname via voeding niet geassocieerd is met verhoogde serumkaliumspiegels of hyperkaliëmie. 

Bronnen: Journal of Renal Nutrition en Medical News Today 

Gepubliceerd op 8 mei 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Anke Vroomen 10 mei 2023 at 11:02 - Reply

    Interessant artikel!
    Hebben jullie de link naar het originele artikel?

    Alvast bedankt!

    Groeten,
    Anke

    • Beroep - Diëtist
    • Sophie Luderer 10 mei 2023 at 11:30

      Hoi Anke,
      Natuurlijk hebben we dat. Ik zag dat de links naar de bronvermeldingen weggevallen waren, die staan er nu weer in. Via de link naar Journal of Renal Nutrition kom je in het abstract en kun je de pdf van het hele onderzoek downloaden.
      Groetjes, Sophie – redactie Nieuws voor diëtisten

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.