Meer aandacht nodig voor voeding in de revalidatie

Voeding moet veel belangrijker zijn bij revalidatie, en de diëtist moet een meer prominente rol krijgen. Dat werd duidelijk tijdens het mini-symposium “Voeding in de Revalidatie” dat de Alliantie Voeding in de Zorg onlangs organiseerde voor meer dan 50 experts uit revalidatiecentra, zorg- en kennisinstellingen. Mogelijk is de “Schijf van Acht” een geschikt model voor voeding in revalidatie.

Voedingsproblematiek bij revalidatie

Ondervoeding is een groot probleem binnen revalidatiecentra. Uit onderzoek blijkt dat 28 procent van de klinische patiënten in revalidatiecentra een slechte voedingstoestand heeft. ‘Veelvoorkomende voedingsproblemen van revalidanten zijn verminderde eetlust en kauw- en slikproblemen’, aldus Jacqueline van Helleman, diëtist bij Revant. Daarnaast is het, door bijvoorbeeld amputaties en veranderende lichaamssamenstelling, vaak moeilijk om de precieze lengte, gewicht en daarmee dus de voedingsbehoefte van revalidanten vast te stellen. Dit maakt effectieve dieetbehandeling soms lastig.

Schijf van Acht

Begin dit jaar introduceerde het Militair Revalidatie Centrum Doorn (MRC) als eerste een innovatief voedingsconcept: Geeft KRacht. Hierin wordt gewerkt met de “Schijf van Acht”: een passend voedingsaanbod via de Schijf van Vijf, aangevuld met de items motivatie, bewustwording en beleving. Nikkie van der Lee, diëtist in het MRC: ‘Het concept motiveert de revalidant om aandacht te hebben voor goede voeding tijdens én na het revalidatieproces. En er is aandacht voor voeding op maat, bijvoorbeeld via eiwitrijke producten of juist energiebeperkte voeding.’ Een eerste evaluatie wees volgens Van der Lee uit dat revalidanten en hun naasten tevreden zijn over het concept. Momenteel wordt gewerkt aan groter onderzoek naar de effecten van Geeft KRacht.

Betere communicatie met diëtisten

Meer kennis over voeding bij revalidatieartsen kan de communicatie met diëtisten sterk verbeteren.’ Dat stelde Marlies Bodde, revalidatiearts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Zij pleit voor meer voedingsonderwijs binnen de geneeskundeopleiding. Daarnaast is er volgens Bodde ook onderzoek nodig naar de specifieke voedingsbehoefte bij revalidatie. Meer kennis op dit gebied kan de revalidatiebehandeling ten goede komen.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Gepubliceerd op 12 december 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.