Meer aandacht nodig voor etniciteit bij diabetes

De mate waarin mensen stress ondervinden van diabetes type 2 – ook wel diabetes distress genoemd – verschilt per etniciteit. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC pleiten daarom voor meer aandacht voor de gevolgen van diabetes type 2 bij bepaalde bevolkingsgroepen, met name bij mensen met een migrantenachtergrond. Zij berichten hierover in Diabetes Care.

Etnische groepen

In de studie is onderzocht hoe vaak diabetes distress voorkomt bij ruim 4.000 patiënten met diabetes mellitus type 2. Zij zijn afkomstig uit verschillende etnische groepen in Nederland: Kaukasisch (blanke Europeanen), Aziatisch, Marokkaans, Afrikaans, Latijns-Amerikaans, Turks en Surinaams-Hindoestaans. De patiënten met een migrantenachtergrond bleken meer last van diabetes distress te hebben, variërend van 9,6 tot 31,7 procent, dan de Kaukasiërs (5,8 procent).

Diabetes distress

Diabetes type 2 belast onder andere de psyche en heeft een grote impact op het dagelijks leven en welzijn van patiënten en naasten. Internist Behiye Özcan van het Erasmus MC: ‘De psychosociale kant van het leven met diabetes kreeg in het verleden minder aandacht. Het gaat vaak om verborgen, onaangename emotionele lasten en zorgen die een diabetespatiënt ervaart.’ Diabetes distress komt bij diabetespatiënten vaker voor dan een depressie.

Screenen

Er bestaat dus een belangrijke associatie tussen etniciteit en diabetes distress. De onderzoekers pleiten dan ook voor een groter besef dat diabetes distress in bepaalde patiëntengroepen ernstiger kan zijn. Uit diverse onderzoeken is bekend dat het verlagen van diabetes distress het welzijn van patiënten en doordoor waarschijnlijk ook de algehele gezondheid verbetert. Özcan: ‘Het advies aan behandelaars is om hier aandacht aan te besteden en de patiënten hiervoor ook te screenen. Dan kun je er ook concreet iets aan doen. De behandelaar zou bijvoorbeeld kunnen doorverwijzen naar een medisch psycholoog. Die psycholoog kan dan vervolgens tools inzetten zoals cognitieve gedragstherapie, self management support en e-health-toepassingen om de stress te verlagen.’

Bron: Maastricht UMC+

Gepubliceerd op 26 september 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.