Mediterraan dieet versterkt darmbacteriën van ouderen

Het eten van een mediterraan dieet is gunstig voor de darmbacteriën die geassocieerd zijn met gezond oud worden. Bacteriën die samenhangen met ontstekingen, verminderen bij ouderen juist op dat dieet. Dat is de conclusie van een studie in 5 landen, waaronder Nederland.

Relatie tussen darmbacteriën en kwetsbaarheid

Ouder worden gaat samen met een afname van lichaamsfuncties en een toename van ontstekingen. Door deze combinatie worden ouderen vaak kwetsbaar. Tegelijkertijd gaat de start van kwetsbaarheid samen met een vermindering van de hoeveelheid darmbacteriën en het aantal soorten bacteriën. Dit komt mogelijk door een eenzijdig voedingspatroon, dat vaker voorkomt bij ouderen. De onderzoekers wilden kijken of een mediterraan dieet het darmmicrobioom van ouderen op peil kan houden, om gezonder oud te worden.

Studie in 5 landen

De onderzoekers analyseerden het darmmicrobioom van 612 mensen tussen 65 en 79 jaar, uit Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Van deze mensen werden er 28 geclassificeerd als kwetsbare oudere, waren er 151 op de grens van kwetsbaarheid en waren er 433 niet kwetsbaar. Dit werd gemeten aan de hand van verschillende kenmerken als loopsnelheid, knijpkracht en geheugen. Alle deelnemers aten een jaar lang volgens hun gewone eetpatroon en een jaar een mediterraan eetpatroon met veel fruit, groente, noten, peulvruchten, olijfolie en vis, en weinig rood vlees en verzadigde vetzuren.

Effect van het mediterraan dieet

Het mediterraan dieet bleek gunstig voor het microbioom. De diversiteit van de darmbacteriën nam bij het mediterraan dieet minder af dan tijdens het gewone eetpatroon. Er was een toename te zien van de soorten bacteriën die gunstige korte-ketenvetzuren produceren, wat geassocieerd is met gezond ouder worden. De hoeveelheid ongunstige bacteriën die zorgen voor ontstekingen nam juist af. Van die bacteriën is bekend dat ze samenhangen met een grotere kans op darmkanker, insulineresistentie, leververvetting en celschade. Daarbij was er bij het mediterraan dieet een toename van bepaalde soorten bacteriën die het darmmicrobioom stabiel houden.

Vervolgonderzoek nodig

De veranderingen waren te zien bij de mensen in alle 5 de landen, onafhankelijk van hun leeftijd of gewicht. Volgens de onderzoekers zorgde een toename van voedingsvezels, vitamines C, B6, foliumzuur, koper, kalium, ijzer, mangaan en magnesium voor het gunstige effect. Of de veranderingen in het microbioom ook daadwerkelijk leiden tot verminderde kwetsbaarheid en gezonder ouder worden, kan uit deze studie niet worden geconcludeerd.

Bron: Gut

Gepubliceerd op 21 februari 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.