Mediterraan dieet beschermt ouderen tegen fragiliteit

Het mediterrane dieet staat bekend vanwege een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek laat zien dat het ook beschermt tegen fragiliteit bij ouderen. Uit een meta-analyse van 4 studies onder 6000 ouderen (60-82 jaar) blijkt dat een voeding die lijkt op het mediterrane dieet leidt tot 56 procent minder kans op fragiliteit vergeleken met een voeding die minder lijkt op het mediterrane dieet.

Olijfolie

Er was wel een groot verschil in resultaat tussen de verschillende studies. Zo scoorde een Chinese studie veel minder goed (8 procent vermindering) en een Toscaanse studie juist beter (70 procent vermindering). Mogelijk hangt dit samen met de hoeveelheid olijfolie die in de voeding wordt gebruikt, zo speculeren de onderzoekers. Het dieet dat in China werd gevolgd, bevatte minder olijfolie dan in Toscane.

Veel plantaardige producten

De onderzoekers omschrijven een mediterraan dieet als een voeding die rijk is aan plantaardige producten (groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen en noten), een matige hoeveelheid vis, kip, zuivel en olijfolie en een beperkt gebruik van rood vlees en bewerkt vlees.

Bron: JAMA network

Gepubliceerd op 7 mei 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Margje Vlasveld 11 mei 2018 at 18:52 - Reply

    Maar niet zo heel lang geleden las ik hier dat een noord europees dieet net zo gezond is https://www.nieuwsvoordietisten.nl/noord-europees-dieet-net-zo-gezond-als-mediterraan-dieet/
    Het lijkt mij goed om dat niet te vergeten, want dat laatste voedingspatroon scoort ook heel goed op duurzaamheid.
    zie het recente proefschrift van Corné van Dooren: https://www.researchgate.net/publication/322600322_Simultaneous_optimisation_of_the_nutritional_quality_and_environmental_sustainability_of_diets

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.