Mediterraan dieet beschermt ouderen tegen fragiliteit
Het mediterrane dieet staat bekend vanwege een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek laat zien dat het ook beschermt tegen fragiliteit bij ouderen. Uit een meta-analyse van 4 studies onder 6000 ouderen (60-82 jaar) blijkt dat een voeding die lijkt op het mediterrane dieet leidt tot 56 procent minder kans op fragiliteit vergeleken met een voeding die minder lijkt op het mediterrane dieet.
Olijfolie
Er was wel een groot verschil in resultaat tussen de verschillende studies. Zo scoorde een Chinese studie veel minder goed (8 procent vermindering) en een Toscaanse studie juist beter (70 procent vermindering). Mogelijk hangt dit samen met de hoeveelheid olijfolie die in de voeding wordt gebruikt, zo speculeren de onderzoekers. Het dieet dat in China werd gevolgd, bevatte minder olijfolie dan in Toscane.
Veel plantaardige producten
De onderzoekers omschrijven een mediterraan dieet als een voeding die rijk is aan plantaardige producten (groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen en noten), een matige hoeveelheid vis, kip, zuivel en olijfolie en een beperkt gebruik van rood vlees en bewerkt vlees.
Bron: JAMA network
Gepubliceerd op 7 mei 2018
Door Karine Hoenderdos
Maar niet zo heel lang geleden las ik hier dat een noord europees dieet net zo gezond is https://www.nieuwsvoordietisten.nl/noord-europees-dieet-net-zo-gezond-als-mediterraan-dieet/
Het lijkt mij goed om dat niet te vergeten, want dat laatste voedingspatroon scoort ook heel goed op duurzaamheid.
zie het recente proefschrift van Corné van Dooren: https://www.researchgate.net/publication/322600322_Simultaneous_optimisation_of_the_nutritional_quality_and_environmental_sustainability_of_diets