Mediahandreiking Eetstoornissen en pro-ana

De Nederlandse Academie van Eetstoornissen heeft een handreiking ontwikkeld om professionals te ondersteunen in hun communicatie. Zo kunnen zij bijdragen aan een completer beeld van (mensen met) eetstoornissen. De handreiking is vooral bedoeld voor mediaprofessionals die regelmatig berichten over eetstoornissen, maar zich niet altijd bewust zijn van de impact die hun berichtgeving heeft. Ook voor diëtisten is de handreiking nuttig.  

Taboes en stereotypen

Veel mensen met eetstoornissen vinden dankzij goede informatie en passende hulp de weg naar herstel. Correcte informatie over wat eetstoornissen zijn, hoe je ze kunt herkennen en welke effecten ze hebben op iemands fysieke en mentale gezondheid, is hierbij zeer belangrijk. Het kan zorgen voor meer inzicht en een beter begrip bij patiënten, hun naasten en het bredere publiek. Ook kan goede informatie bijdragen aan het verminderen van taboes en het ontkrachten van bestaande stereotypen. 

Invloed van de media

Media veroorzaken geen eetstoornissen en kunnen ze evenmin voorkomen. Maar mediaprofessionals beïnvloeden met hun toon, tekst en beeldgebruik wel de ideeën, overtuigingen, beeldvorming en handelingen van het grote publiek én van mensen met een eetstoornis en hun directe omgeving. Eénzijdige, onvolledige en/of incorrecte informatie kan onbedoeld bijdragen aan stereotype beelden en aan stigmatisering van mensen met eetstoornissen. Bovendien kunnen bepaalde teksten en beelden mensen met eetstoornissen onbedoeld aanzetten tot stoornisversterkende gedachten en keuzes, met mogelijk ernstige gevolgen voor hun lichamelijke en psychische gezondheid. 

Handreiking

Met de “Mediahandreiking Eetstoornissen en pro-ana” hoopt de Nederlandse Academie van Eetstoornissen deze onbedoelde effecten te voorkomen en bij te dragen aan een completer beeld van (mensen met) eetstoornissen. De handreiking bevat beknopte informatie over de 4 bekendste eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, de eetbuistoornis en de vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis. Ook bevat de handreiking tips die helpen om feitelijk en evenwichtig over eetstoornissen te berichten. Zo is het belangrijk in de media altijd zonder oordelende bijvoeglijke naamwoorden te schrijven (dus geen “succesvol gewichtsverlies” of “geslaagde afvalpoging”) en getallen over calorie-inname, een streefgewicht of de termijn waarin gewicht is verloren te vermijden.  

Pro-ana coaches 

De handreiking besteedt een apart hoofdstuk aan de berichtgeving over pro-ana sites en zogeheten pro-ana coaches. Het advies is om in de media pro-ana coaches niet te benoemen, omdat dit onbedoeld kan triggeren. Als het toch nodig is te berichten over deze coaches, benoem dan altijd hun werkelijke intenties: pro-ana coaches willen jongeren met anorexia niet helpen, maar maken juist misbruik van hun situatie, aldus de Nederlandse Academie van Eetstoornissen.  

Een download van de handreiking is hier te vinden. 

Bron: Nederlandse Academie voor Eetstoornissen  

Gepubliceerd op 17 februari 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.