Media
Van podcasts tot boeken: bespreking van media die interessante kennis opleveren voor de beroepsuitoefening.
Recensie: Je moet niks
Psycholoog Heidi Stiegelis schreef een praktisch en toegankelijk consumentenboek over gedragsverandering bij leefstijl. ACT Psycholoog Heidi Stiegelis heeft een eigen praktijk en geeft trainingen aan gezondheidsprofessionals in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dat is een [...]
Recensie: Leerboek voeding
Tijdens een druk bezocht symposium op 9 juni in Amsterdam UMC is het “Leerboek voeding” gelanceerd. Dit omvangrijke en complete naslagwerk kan artsen, diëtisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en studenten helpen om kennis over voeding toe te [...]
Recensie: De Voedingswaardewijzer
Een overzichtelijke gids met een gedetailleerde weergave van voedingswaarden van meer dan 800 voedingsmiddelen. Deze ondertitel geeft een treffende samenvatting van de inhoud van het boek “De Voedingswaardewijzer” van voedingskundige Juglen Zwaan. De visuele presentatie [...]
Recensie: Eat to Beat Cholesterol
In de reeks "Eat to Beat" wordt per gezondheidsprobleem antwoord gegeven op vragen over voeding die met dat probleem te maken kunnen hebben. Eerder verschenen “Eat to Beat Hoofdpijn en migraine” en “Eat to Beat [...]
Recensie: Leefstijlgeneeskunde in de praktijk
Ken je het “Handboek leefstijlgeneeskunde”? Bijna 3 jaar later is er nu een vervolg van dezelfde uitgever: “Leefstijlgeneeskunde in de praktijk, praktische handleiding voor de zorgprofessional”. Dit boek biedt een mooi en compleet overzicht van [...]
Nieuwe tv-serie over voeding en ons brein
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? In [...]
Recensie: 6×6 dieet®, in 3 fases naar een gezonde leefstijl
Met een energiebeperkt diabetesdieet zagen diëtisten Wilma Bouwman en Alie Lourens te weinig resultaat. Om insulineresistentie te doorbreken bleek een dieet met 6 gram koolhydraten per eetmoment effectief. Ze bundelden hun kennis en ervaring in [...]
Recensie: Voed je brein
Met “Voed je brein” wilde hoogleraar psychiatrie Iris Sommer een toegankelijk boek schrijven over de juiste voeding voor hersenen en darmen. Helaas slaat ze regelmatig nét de plank mis en blijven de adviezen vrij oppervlakkig. [...]
Nieuwe serie op overgewicht.tv
Op 13 december start de nieuwe 3-delige online serie “Eigen schuld, dikke bult?” op overgwicht.tv. De eerste aflevering gaat over stigma en zelfstigma, met onder meer biomedisch wetenschapper en geneeskundige Mariëtte Boon. De serie is [...]
Handboek voeding bij kanker nu ook digitaal
De derde, geheel herziene editie van “Handboek voeding bij kanker” uit 2022 is nu ook digitaal beschikbaar. Bij ieder boek zit een persoonlijke activeringscode om het boek ook online te kunnen raadplegen. En mensen die [...]
Recensie: Gedragsverandering vanuit Positieve Gezondheid
In het boek “Gedragsverandering vanuit Positieve Gezondheid” geven de auteurs (toekomstige) professionals in zorg en welzijn meer inzicht hoe “Positieve Gezondheid” ingebed kan worden in hun werk. Dit (studie)boek geeft vooral aanknopingspunten welke factoren van [...]
Recensie: Glucoserevolutie
Auteur Jessie Inchauspé experimenteerde zelf met een permanente glucosemonitor en schreef een boek over haar bevindingen. Ze claimt dat het stabiel houden van de bloedglucosewaarden helpt tegen tal van gezondheidsklachten en dat het helpt beschermen [...]