Media
Van podcasts tot boeken: bespreking van media die interessante kennis opleveren voor de beroepsuitoefening.
Recensie: Wat onze darmen ons vertellen
Er zijn al veel boeken geschreven over de belangrijke rol van de darmen bij de gezondheid. Toch is “Wat onze darmen ons vertellen” van de Vlaamse maagdarmspecialist prof. dr. Danny de Looze een aanrader. Dit [...]
Recensie: Brain Energy
Psychiater en Harvard-onderzoeker Christopher Palmer schreef een boek over de metabole oorzaken en behandeling van psychische aandoeningen. Een pleidooi voor meer aandacht voor de stofwisseling in de hersenen, met een glansrol voor de mitochondriën. Revolutionair? [...]
Recensie: Gemaakt om te bewegen
“Gemaakt om te bewegen” is een boek waarmee je je lichaam kunt voorbereiden op zaken als veroudering, blessures of de klachten die horen bij onze “stoelgebonden” maatschappij. Bewegingsexperts Kelly en Juliet Starrett geven in hun boek [...]
Netflix-serie over tweelingstudie
Een nieuwe documentairereeks op Netflix gaat over een 8 weken durende tweelingstudie, waarbij een omnivore voeding wordt vergeleken met een veganistische voeding. Het veganistische dieet lijkt de “winnaar” als het gaat om cardiovasculaire voordelen. Er [...]
Recensie: De gestreste samenleving
De Vlaamse psychiater en hoogleraar Psychiatrie Stephan Claes vraagt zich in zijn nieuwste boek “De gestreste samenleving” af of we dreigen te bezwijken onder onze drang naar volmaaktheid. Hoe kan het dat we ziek worden, [...]
Recensie: Voedingsweetjes
Diëtist Leroy van de Ree heeft ruim 425.000 volgers op Instagram met zijn account “Voedingsweetjes”. Hij heeft nu ook een boek geschreven, waarin hij consumenten uitlegt hoe je gezonde keuzes kunt maken in de supermarkt. [...]
Recensie: Effectieve leefstijlgesprekken
Cardioloog Tamara Aipassa en coach/opleider Marjan Hulshof schreven een boek voor zorgverleners die graag in 10 minuten een zinnig gesprek over leefstijl willen voeren in de spreekkamer. Daarin zijn ze geslaagd. Adviseren werkt niet Een [...]
Recensie: Het ritme van eten
Diëtist Elly Kaldenberg is gespecialiseerd in voeding in relatie tot het bioritme. Samen met voedingswetenschapper Gerda Pot (werkzaam bij Alliantie Voeding in de Zorg) schreef ze “Het ritme van eten”, een praktisch boek waarin je [...]
Recensie: Patronen doorbreken en Doorbreek je patronen in vijf stappen
Recent verscheen de tweede geactualiseerde editie van “Patronen doorbreken” van Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer. Daarbij passend is het nieuwe boek “Doorbreek je patronen in vijf stappen” van klinisch psycholoog Hannie van [...]
Recensie: Verbeterd recept – waarom je te veel ultrabewerkt voedsel eet
De Vlaamse journalist Eva Kestemont at een maand lang geen fabrieksvoedsel. Het experiment leidde tot een boek met mooie overpeinzingen over voeding en dan met name over ultrabewerkt voedsel. Wat is de invloed van deze [...]
Recensie: Je moet niks
Psycholoog Heidi Stiegelis schreef een praktisch en toegankelijk consumentenboek over gedragsverandering bij leefstijl. ACT Psycholoog Heidi Stiegelis heeft een eigen praktijk en geeft trainingen aan gezondheidsprofessionals in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dat is een [...]
Recensie: Leerboek voeding
Tijdens een druk bezocht symposium op 9 juni in Amsterdam UMC is het “Leerboek voeding” gelanceerd. Dit omvangrijke en complete naslagwerk kan artsen, diëtisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en studenten helpen om kennis over voeding toe te [...]