MDL-artsen pleiten voor alcoholpreventie

Van de maag-darm-lever(MDL)-artsen ziet 1 op de 3 dagelijks patiënten waarbij alcoholgebruik heeft bijgedragen aan de ziekte of aandoening. Dit blijkt uit een peiling onder 71 MDL-artsen uit heel Nederland. De beroepsvereniging van MDL-artsen pleit daarom voor meer hulpprogramma’s voor mensen die willen minderen of stoppen met drinken, analoog aan de vele programma’s die er zijn voor mensen die willen stoppen met roken.

Gezondheidsrisico’s

In Nederland is er veel gezondheidsschade door alcohol en zijn veel mensen zich niet bewust van de effecten van alcohol op de gezondheid. Veel MDL-artsen hebben dagelijks te maken met de gevolgen van overmatig of problematisch alcoholgebruik. Zo is een derde van het aantal gevallen van leverkanker en alvleesklierontsteking het gevolg van alcoholgebruik. Ook is er een duidelijk verband tussen het gebruik van alcohol en dikke darmkanker.

Vroegsignalering alcoholproblematiek

Van de MDL-artsen vindt 85 procent dat de beroepsgroep meer moet doen aan signalering van (overmatig) alcoholgebruik en preventie daarvan bij de eigen patiënten. Van de artsen doet 45 procent al iets aan preventie, maar wil meer doen. Nog eens 15 procent doet nu nog niets aan preventie, maar wil dit wel gaan doen. Bestaande interventies op het terrein van alcoholpreventie, zoals de Handreiking Vroegsignalering Alcoholproblematiek voor zorgprofessionals in ziekenhuizen, zijn nog weinig bekend. Dit bleek tijdens de sessie “Alcoholpreventie” voor MDL-artsen tijdens de Digestive Disease Days Online op 8 september. De Nederlandse Vereniging van MDL-artsen heeft daarom een nieuwe pagina over alcoholpreventie voor MDL-artsen gelanceerd: www.mdl.nl/alcoholpreventie. Hierop staat onder meer een link naar de handreiking.

Goed voorbeeld

De MDL-afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gebruikt de Handreiking Vroegsignalering Alcoholproblematiek en is voorloper op het vlak van alcoholpreventie. Iedere patiënt die op de afdeling wordt opgenomen – ongeacht de ziekte of aandoening – krijgt standaard een vraaggesprek over het alcoholgebruik. Als de uitkomsten van dit gesprek wijzen op een mogelijk alcoholprobleem, krijgt de patiënt al tijdens de ziekenhuisopname adviezen om het alcoholgebruik te beperken. Een multidisciplinair team met onder meer maatschappelijk werk kan de patiënt ook na het ontslag uit het ziekenhuis volgen en ondersteunen.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 14 september 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.