“Manifest Leefstijlgeneeskunde” aangeboden aan minister Bruins

Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport ontving onlangs het “Manifest voor Leefstijlgeneeskunde”, uit handen van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde, een initiatief van LUMC en TNO. Het manifest pleit voor erkenning van leefstijlgeneeskunde als belangrijke oplossing voor de sterk toenemende chronische ziektelast en bijbehorende zorgkosten.

Veel ondertekenaars

Zo’n 2.000 (medische) opinieleiders, koepels van medisch specialisten en patiënten, professionals en Bekende Nederlanders hebben dit manifest ondertekend. Bij de overhandiging werd minister Bruins gevraagd “de nobele taak op zich te nemen leefstijlgeneeskunde vleugels te geven”. Hoe? Door meer ruimte te maken voor leefstijlgeneeskunde in de (para)medische opleiding en protocollen. Zo kan leefstijlgeneeskunde meer aandacht krijgen in de spreekkamer van zorgprofessionals.

Preventief én curatief

Gerichte aandacht voor voeding, lichaamsbeweging, slaap, zingeving en omgaan met stress kan een belangrijk verschil maken. Preventief maar ook curatief. Bij diabetes type 2, hart- en vaatziekten, psychische stoornissen, darmziekten en longziekten zijn er volgens de initiatiefnemers voldoende indicaties dat leefstijlgeneeskunde in belangrijke mate bijdraagt aan afname of zelfs het verdwijnen van klachten. Ook zorgt aanpassing van leefstijl voor afname van medicatiegebruik en complicaties.

Steunbetuigers aan het woord

Opvallend is de grote steun voor het manifest. Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: ‘Een gezonde leefstijl kan heel veel gevallen van diabetes type 2 voorkomen en terugdringen. Met het Manifest Leefstijlgeneeskunde hopen we dat hier meer aandacht voor komt in de zorg, zodat de groei van het aantal mensen met diabetes wordt omgebogen naar een daling.’ Ook Margo Vliegenthart, oud-staatsecretaris VWS, is enthousiast: ‘Het is ongelooflijk belangrijk dat er in Nederland in de zorg veel meer aandacht en ondersteuning komt voor de rol van voeding, bewegen, stressbeheersing en slapen. Veel gezondheidsklachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Het draagt bij aan zowel de kwaliteit van leven van de patiënt als aan kostenbeheersing. Als MS-patiënt heb ik er ook veel baat bij.’

Bron: Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde

Gepubliceerd op 17 oktober 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.