Maaltijdvervangers zijn niet de oplossing bij overgewicht

Recent was er een wetenschappelijke publicatie over het gunstige effect van een streng energiebeperkt dieet met maaltijdvervangers (de DROPLET-studie). In een speciale leefstijleditie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG) geven de artsen Liesbeth van Rossum en Bibian van den Voorn commentaar op deze studie. Hun boodschap: ’Obesitas los je niet op met een kuurtje’.

Leefstijlinterventies

De artsen benadrukken dat gecombineerde leefstijlinterventies, inclusief begeleiding en coaching op het gebied van voeding, beweging en gedrag, op termijn betere resultaten laten zien dan interventies die zich alleen op voeding of beweging richten. De maaltijdvervanging in de DROPLET-studie is niet de heilige graal.

Te mooi om waar te zijn

In de DROPLET-studie werden 278 Britse volwassenen met obesitas behandeld met een gedragstherapeutisch programma in combinatie met laagcalorische maaltijdvervangers óf gebruikelijke begeleiding door een praktijkverpleegkundige. De follow-up was 52 weken. De artsen noemen de resultaten van DROPLET ’te mooi om waar te zijn’: in de groep met de maaltijdvervangers raakten de deelnemers gemiddeld ruim 10 kilo kwijt. Na een kritische analyse van de resultaten raakten ze echter niet overtuigd van het effect van de laagcalorische maaltijdvervangers.

Follow-up

De follow-up van een jaar klinkt lang, maar uit eerder onderzoek blijkt dat je een langere adem moet hebben om het effect van een gewichtsinterventie te meten. Zo blijkt uit andere studies dat slechts 5 procent van de mensen hun gewichtsverlies kan vasthouden. Dit is niet een kwestie van wilskracht. Het draait om biologische verschijnselen, aldus de auteurs. Na het volgen van een zeer laag calorisch dieet treedt hongergevoel op door een langdurige stijging van de hongerhormonen en een daling van de verzadigingshormonen. Tevens kan de stofwisseling verlaagd zijn.

Gedragstherapie

De auteurs stellen dat het gunstige effect in de DROPLET-studie ook kan zijn veroorzaakt door de gedragstherapie. Het is duidelijk dat er bij overgewicht betere resultaten worden geboekt wanneer dieetinterventies worden gecombineerd met gedragstherapie en beweging. Een controle-interventiegroep zónder maaltijdvervangers had meer duidelijkheid kunnen geven over het effect van de maaltijdvervangers alleen.

Maaltijdvervangers

Op de lange termijn is het goed dat mensen een gezond eetpatroon ontwikkelen. Waarom is men dan toch gestart met maaltijdvervangers in deze studie? De kortetermijneffecten zijn gunstig maar de deelnemer leert geen nieuw gezond eetgedrag aan en doet ook geen voedingskennis op. Op de termijn van meerdere jaren lijken maaltijdvervangers geen evidente voordelen te hebben. Met een kuurtje vervang je je eetgedrag niet permanent. Alleen als er een snelle gewichtsreductie gewenst is, lijken maaltijdvervangers een voordeel te hebben. Er was veel variatie in de uitkomsten bij de verschillende deelnemers. Mogelijk werken maaltijdvervangers voor de een beter dan voor de ander.

Beweging

Het is niet duidelijk in welke mate lichaamsbeweging een rol speelde in de DROPLET-studie. Lichaamsbeweging is essentieel voor een langdurig gewichtsverlies, door het behoud of toename van spiermassa en een verbeterde insulinegevoeligheid. Er zijn geen gegevens bekend over de spiermassa van de deelnemers. Mogelijk is bij hen de spiermassa afgenomen door het zeer laagcalorische dieet, zo stellen beide artsen.

Stress en slaap

Jammer vinden de artsen ook dat in deze studie geen aandacht is besteed aan andere (leefstijl)factoren die van invloed zijn op het lichaamsgewicht. Dit betreft met name slaaptekort, chronische stress, onderliggende ziekten en medicatie die het gewicht kan verhogen.

Bron: NTVG

Gepubliceerd op 12 maart 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Rinjo Israels 27 maart 2019 at 14:57 - Reply

    Maaltijdvervangers zijn een uitstekende EERSTE stap bij gewichtsbeheersing. Maar op zichzlef niet genoeg. Alleen het reduceren van energie voor een bepaalde tijd leidt niet tot een bljivende gedragsverandering. Het ideaalbeeld; mensen moeten tegelijkertijd afvallen, gezonder eten, slimmer eten, meer bewegen en hun relatie met voeding veranderen. Het is teveel tegelijkertijd!

    De meeste cliënten met overgewicht hebben al diverse pogingen ondernomen, zijn weer terug gevallen in “oud” gedrag en zijn weer aangekomen en vaak zwaarder geworden. Een blijvende gedragsverandering vraagt om een kick-start, bewijs dat het kan, het zelf ervaren wat een slanker lichaam betekent. Direct daarna moeten cliënten begeleid worden. Eenmaal te zwaar geweest is blijvend bewust acties ondernemen om het gewicht te beheersen. Ook het leerproces over voeding begint simpel met het “vertalen” van voeding naar macro-nutriënten om pas daarna betere keuzes (switches) te maken.

    Simpelweg mensen naar het voedingscentrum en de sportschool sturen werkt nauwelijks en zeker niet op de langere termijn. Zijn maaltijdvervangers het ideaal? Voor veel afslankers wel. Niet hoeven nadenken over de voeding, de volle aandacht op bewegen en het oplossen van de aanleidng van het overgewicht; stap voor stap, 1 probleem tegelijkertijd oplossen.

    Een goede coach neemt ook de obese omgeving mee in de begeleiding, kijkt ook naar de conditie van de spijsvertering (microbioom) en zoekt naar de oorzaak van het overgewicht. Soms in de vorm van een interview (de drie waarom-vragen), soms met een DNA-analyse en vaak met een knuffel! Aandacht geeft vertrouwen, vertrouwen geeft echte informatie die de oorzaak weergeven.

    Een complete reset van het lichaam en van de lifestyle leidt tot duurzaam gewichtsverlies, maar controle (contact) waarborgt dit pas echt.

    • Beroep: Gewichtsconsulent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.