Leefstijlinterventie vermindert IBD-klachten

Een leefstijlinterventie heeft een positief effect op het voedingspatroon van mensen met inflammatoire darmziekten (IBD). De deelnemers aan de interventie voelden zich minder vermoeid en hadden minder IBD-klachten dankzij een gezonder voedingspatroon. Op 8 juni 2022 promoveert Carlijn Lamers, arts-onderzoeker MDL bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research op dit onderzoek.

Volgens de richtlijnen

In de Crocodile-studie (Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie) keek Lamers naar het effect van voeding en beweging volgens de richtlijnen Goede Voeding en de Beweegrichtlijnen. Op het gebied van voeding werden kleine aanpassingen doorgevoerd voor IBD-patiënten: meer vezels, minder rood vlees en geen bewerkt vlees.

Begeleiding op leefstijl

De 26 deelnemers kregen gedurende 6 maanden 6 sessies bij de diëtist en fysiotherapeut. Naast deze begeleiding konden de deelnemers ook gebruikmaken van een app met recepten en een boekje met beweegoefeningen. De onderzoekers keken wat het effect was van deze interventie op de invloed van IBD op het dagelijks leven, activiteit van de ziekte, kwaliteit van leven en vermoeidheid. Daarnaast onderzochten ze de ontlasting van de deelnemers om te kijken of een verandering in darmbacteriën optrad en om de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Gezonder eetpatroon

Na 6 maanden hadden alle deelnemers verbeteringen gemaakt in het voedingspatroon. Ze waren vooral meer groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten gaan eten, en minder rood en bewerkt vlees. Ook dronken ze minder suikerhoudende dranken, alcohol en vruchtensappen. Deze veranderingen hielden stand tot het laatste meetmoment, een half jaar na de start. Na 1 maand waren er ook verbeteringen te zien op vermoeidheid en IBD-klachten. In de loop van de studie werden die effecten sterker. De deelnemers gaven aan gemotiveerd te zijn om door te gaan vanwege het positieve effect op de IBD-klachten en de vermoeidheid.

Andere uitkomstmaten bleven gelijk

Op het gebied van beweging werden geen veranderingen gevonden. Mogelijk kwam dit omdat veel mensen al relatief actief waren. Ook in ziekteactiviteit en welzijn werden geen resultaten gevonden. Het onderzoek naar de darmbacteriën is nog niet afgerond.

Bron: Alliantie voeding in de zorg

Gepubliceerd op 14 april 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.