Leefstijlinterventie vanaf 2019 in basisverzekering

Vanaf 1 januari 2019 wordt de zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit hebben minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 1 juni bekend gemaakt. Huisartsen kunnen dan volwassenen met gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen naar aanbieders van GLI. Dat kunnen niet alleen leefstijlcoaches zijn, maar ook samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld diëtisten en fysiotherapeuten. Waarschijnlijk gaat de GLI niet ten koste van het eigen risico van de patiënt. De Nederlandse Zorgautoriteit publiceert uiterlijk op 1 juli meer details over de uitvoering van de GLI.

2 jaar begeleiding

De GLI bestaat uit advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag, met als doel een gezondere leefstijl. Uitgangspunt is dat de 3 onderdelen in een zorgprogramma van 24 maanden worden aangeboden door (een combinatie van) aanbieders met (samen) de juiste competenties. In Nederland komen er naar schatting 5 miljoen mensen voor in aanmerking. Minister Bruins: ‘Het vergoeden van de gecombineerde leefstijlinterventie is een belangrijke stap. De gezondheid van mensen die er gebruik van maken zal erop vooruit gaan. Daardoor verwachten we bovendien dat de kosten voor andere, duurdere vormen van zorg lager zullen uitvallen. Dat is mooi: winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler.’

Bewezen effectief

Een belangrijke aanleiding voor opname van GLI in de basisverzekering is een succesvol experiment dat zorgverzekeraar CZ met leefstijlcoaches heeft uitgevoerd (CooL). Alleen GLI’s die bewezen effectief zijn, worden vergoed. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Het RIVM is momenteel bezig met de beoordeling van verschillende interventies, zoals CooL, Beweegkuur en Slimmer. Deze laatste 2 interventies worden overigens niet door leefstijlcoaches uitgevoerd, maar door een combinatie van een diëtist en een fysiotherapeut of oefentherapeut.

Doelgroep

Volwassenen met alleen overgewicht komen niet in aanmerking voor een GLI. Er moet minimaal sprake zijn van een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR) volgens de indicatiecriteria uit de NHG-richtlijn Obesitas en de Zorgstandaard Obesitas. In de praktijk is dat bij een BMI boven 25 in combinatie met bijvoorbeeld een ernstig vergrote buikomvang (mannen ≥ 102 cm, vrouwen ≥ 88 cm).

Bronnen: Rijksoverheid, Nederlandse Zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland

Gepubliceerd op 5 juni 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Suwerti 15 november 2018 at 18:23 - Reply

    Zorgverzekering zal hierdoor weer stijgen

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
  2. Ellen Govers 18 juni 2018 at 12:44 - Reply

    We moeten niet overdrijven: COOL heeft ruim 300 mensen gevolgd en de resultaten waren niet geweldig, dus bewezen effectief is het niet. In obesitas hebben we graag resultaten met duizenden mensen voor we er iets van vinden. Maar, het is een start. Diëtisten kunnen zelf leefstijlprogramma’s gaan aanbieden binnen de ketenzorg. Huisartsen willen graag met hun eigen paramedici werken (diëtisten en fysiotherapeuten en de eerste lijnspsycholoog of GGZ POH). Een kans dus voor de diëtist.

    • Beroep: Diëtist
  3. Ingrid 12 juni 2018 at 09:24 - Reply

    9 miljoen is er beschikbaar. Wat neerkomt op 1 patiënt per huisartsenpraktijk.
    Maar het is een beginnetje.
    Wie weet komen wij diëtisten dan ook eens uit het eigen risico.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.