Leefstijlgeneeskunde leeft nog niet bij alle huisartsen

Leefstijl zou de basis moeten zijn van veel behandelingen in de huisartsenpraktijk. Dat stellen huisartsen en gezondheidswetenschappers, mede namens Vereniging Arts en Leefstijl, in tijdschrift Huisarts en Wetenschap. Toch bespreken nog niet alle huisartsen leefstijl met hun patiënten, terwijl dat in de praktijk slechts weinig tijd hoeft te kosten.

Leefstijl is eerste stap in de behandeling

Leefstijlgeneeskunde draait niet alleen om preventie van ziekten, maar ook om het behandelen ervan. Momenteel hebben 9,9 miljoen Nederlanders volgens de auteurs een chronische niet-overdraagbare aandoening waarbij leefstijl een rol speelt. In veel NHG-Standaarden is leefstijl stap 1 in de behandeling van chronische ziekten. Voorbeelden zijn diabetes type 2, hypertensie, overgewicht en darmklachten.

Binnen 30 seconden

Niet alle huisartsen zien het echter als hun taak om met patiënten over leefstijl te beginnen, zo blijkt uit een onderzoek onder bijna 200 Nederlandse huisartsen. Huisartsen hebben soms het idee dat patiënten ongemotiveerd zijn en dat leefstijlinterventies moeilijk vol te houden zijn. Ook meldt een deel van de huisartsen dat ze te weinig tijd of kennis hebben voor een gesprek over leefstijl. Volgens de auteurs van het artikel in Huisarts en Wetenschap hoeven huisartsen alleen te signaleren en door te verwijzen naar bijvoorbeeld de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). En dat hoeft niet veel tijd te kosten: uit Brits onderzoek blijkt dat doorverwijzen huisartsen slechts 30 seconden kost. Als de praktijkondersteuner dan direct na het consult een afspraak maakte, ging bijvoorbeeld 40 procent van de patiënten ook daadwerkelijk naar een diëtist.

Bron: Huisarts en Wetenschap

Gepubliceerd op 12 februari 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.