Leefstijlcoaches maken statement richting zorgverzekeraars

Het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en leefstijlcoaches verloopt nog niet overal soepel en sommige zorgverzekeraars bieden een te lage vergoeding voor de GLI. Daardoor staan gemotiveerde deelnemers voor de GLI al een paar weken in de wacht. Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) adviseert haar leden om toch te starten, maar dan wel te melden aan deelnemers welke verzekeraars kostendekkende vergoeding bieden.

Wachtlijst voor deelnemers

Veel leefstijlcoaches die bij BLCN zijn aangesloten, willen graag starten met het CooL-programma (een erkende GLI). Ze hebben een groeiende lijst belangstellenden voor deelname. Er zijn echter problemen met de vergoeding en contractering met de 3 grootste zorgverzekeraars. Met Zilveren Kruis blijven de contracten uit en CZ en VGZ bieden een niet-kostendekkende vergoeding aan. Deze 3 grootste zorgverzekeraars zijn volgens BLCN doorslaggevend voor het kostendekkend krijgen van de programma’s.

Advies van BLCN

BLCN is er voorstander van om toch op zoveel mogelijk plaatsen van start te gaan met de GLI, in het belang van de deelnemers. De beroepsvereniging adviseert haar leden dus om in dit eerste jaar het risico te lopen onder de kostprijs te werken. Yneke Kootstra, directeur van Academie voor Leefstijl en Gezondheid reageert desgevraagd: ‘Leefstijlcoaches zijn ondernemers en moeten het risico voor zichzelf bepalen. Maar de leefstijlcoaches die nu aan het werk zijn mogen zich ook realiseren dat ze de voorlopers zijn en wellicht moeten investeren in de toekomst. Vanaf 2011 heeft de Academie voor Leefstijl en Gezondheid gehoopt op een mooie plek van de leefstijlcoach binnen het netwerk van zorg en gemeente. Nu we die plek hebben verkregen, moeten we voorkomen dat het vliegwiel, wat we met zijn allen op gang hebben gekregen, nu krakend tot stilstand komt. Het loopt nog niet perfect. Maar we zijn verder dan ooit!’

Niet-gecontracteerde zorg

In Nederland hebben zorgverzekeraars de ruimte om te beslissen met wie ze een contract aangaan voor het verlenen van zorg en tegen welke tarieven dat gebeurt. Is er geen contract tussen zorgverzekeraar en zorguitvoerder, dan is er sprake van niet-gecontracteerde zorg. Die kan alleen volledig worden gedeclareerd als de verzekerde een restitutiepolis heeft en zelf zijn facturen indient. De meeste Nederlanders hebben echter een naturapolis, waarbij de zorgverlener rechtstreeks factureert aan de zorgverzekeraar. Kiest de verzekerde dan voor een leefstijlcoach zonder contract, dan wordt momenteel niet het gehele bedrag vergoed. Meestal is de vergoeding tussen 65 en 75 procent, al heeft de rechter een vaste korting voor niet-gecontracteerde zorg onlangs afgekeurd. ‘De GLI is bewust buiten het eigen risico gehouden om te zorgen dat ook mensen met een laag inkomen kunnen deelnemen. Dat een groot deel van de verzekerden 25-35 procent zelf zou moeten betalen vanwege het uitblijven van contracten, is daarmee in tegenspraak’, aldus BLCN.

Bron: BLCN

Gepubliceerd op 13 februari 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.