Leefstijlcoach effectief in psychiatrie

Patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening hebben vaak een ongezonde leefstijl en daardoor ook lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals obesitas en diabetes. Leefstijlcoaches kunnen zorgprofessionals helpen om de leefomgeving gezonder te maken en zo de lichamelijke gezondheid en fitheid van patiënten te verbeteren, zo laat het proefschrift van psycholoog Anne Looijmans zien.

Beschermd wonen

In een beschermde woonvorm zijn vaak veel factoren die obesitas bevorderen, zoals weinig beweging en veel snacken. Psycholoog Looijmans zette leefstijlcoaches in om de stafleden te coachen. Zo werd het voedings- en bewegingsaanbod voor patiënten gezonder gemaakt. Het bleek dat het veranderen van de omgeving leidde tot een verbetering in lichamelijke gezondheid en fitheid van patiënten. Het effect verdween echter zodra de leefstijlcoaches vertrokken en de stafleden zelf verantwoordelijk waren voor de gezonde omgeving.

Webtool

In een tweede onderzoek van Looijmans kregen GGZ-verpleegkundigen een webtool met daarin leefstijlkennis en methoden voor gedragsverandering. Ook kregen ze een training in motiverende gespreksvoering, om zo zelfstandig wonende patiënten te motiveren om hun leefstijl aan te passen. Patiënten en GGZ-verpleegkundigen maakten samen een leefstijlplan, wat tweewekelijks werd geëvalueerd. Deze maatregelen zorgen ervoor dat patiënten gemotiveerder waren om hun voedingsgedrag te veranderen, al zijn er geen verbeteringen van de gezondheid.

Leefstijl in GGZ

Looijmans concludeert dat leefstijlinterventies effectief kunnen zijn in de GGZ. Om uitkomsten te vergroten en te behouden zijn er wel structurele aanpassingen in de GGZ nodig en meer aandacht voor leefstijl binnen de opleiding van verpleegkundigen en artsen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gepubliceerd op 7 november 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.