Leefstijl bij diabetes type 2 net zo effectief als medicatie

Gerichte leefstijlinterventies kunnen diabetes type 2 vaak effectief behandelen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat leefstijlinterventies ook een reëel alternatief vormen voor medicatie. Het onderzoek Gluco Insight  brengt in kaart hoe voeding, beweging en slaap invloed hebben op het ontstaan en verloop van diabetes type 2.

Glucosesensor

Voor het onderzoek Gluco Insight droegen 41 mensen met diabetes type 2 een continue glucosesensor, die gedurende 10 dagen om de 5 minuten het bloedglucose mat. De proefpersonen ontvingen verschillende leefstijlvoorschriften zoals het advies om te wandelen na elke maaltijd of ieder uur kort intensief te bewegen. Ook volgden de proefpersonen 2 verschillende eetpatronen: een mediterraan eetpatroon of een koolhydraatarm eetpatroon. Met een app hielden ze hun voedingsinname bij en een sporthorloge registreerde hun beweeg- en slaapgedrag.

Effect voedselinname, beweging en slaap

Door de metingen konden de onderzoekers precies het effect van voedselinname op de glucosespiegel volgen, in combinatie met beweging en slaap. Dit leverde opvallende resultaten op. Ten eerste zagen de onderzoekers bevestigd dat er grote individuele verschillen zijn in het effect van voeding op de bloedsuikerspiegel. Zo kon bij de ene proefpersoon de bloedglucosespiegel direct omhoog schieten na het eten van koolhydraten, terwijl er bij een ander nauwelijks effect was. De onderzoekers zagen ook dat het effect van bewegen verschilde per individu. Bij sommige proefpersonen werd een gunstig effect op de bloedglucosespiegel gezien als ze vóór het eten 15 minuten actief waren, terwijl bij anderen bewegen na de maaltijd een beter effect had.

Voeding als alternatief voor medicatie

Een ander opvallende onderzoeksuitkomst was de impact van voeding. Het koolhydraatarme menu bleek na 4 dagen gemiddeld net zo’n positief effect op de bloedsuikerspiegel te hebben als een veelgebruikt diabetesmedicijn. Dit is een spectaculair resultaat, concludeert Iris de Hoogh, Senior Scientist Nutrition for Performance & Health bij TNO. Ruim 1,1 miljoen Nederlanders zijn gediagnostiseerd met diabetes type 2 en daarmee is het een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. De Hoogh: ‘Dankzij deze nieuwe inzichten worden leefstijlinterventies een reëel alternatief voor medicijnen.’

Van advies naar behandeling

De volgende stap is om deze inzichten toe te passen in de praktijk. Momenteel krijgen patiënten met diabetes type 2 wel een leefstijladvies, maar dat is vaak erg vrijblijvend en zonder intensieve individuele begeleiding. Als het leefstijladvies na 3 maanden geen effect heeft, schrijft de arts vaak alsnog medicijnen voor. Het onderzoeksteam werkt daarom aan een vervolgproject met als doel: de nieuwe inzichten beter toepasbaar maken in een praktisch behandeltraject. De Hoogh: ‘We werken aan een model dat de beste leefstijlinterventie voor een individuele patiënt voorspelt. Zodat we mensen met diabetes type 2 beter kunnen helpen zonder of met minder medicijnen. Dat zou grote winst zijn.’

Bron: TNO

Gepubliceerd op 6 februari 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Anke 21 februari 2025 at 09:54 - Reply

    @Truus Kuijpers Pierik,
    Maar dat is wel een soort dubbele overwinning voor de industrie. Eerst verdienen ze geld aan het ongezond maken van mensen met veel ongezonde, bewerkte producten waar veel reclame voor wordt gemaakt en daarna verdienen ze weer geld aan mensen door medicatie te verkopen om de effecten van die ongezonde voeding weer weg te werken. Dat moeten we als maatschappij toch niet willen?
    Bovendien kost medicatie geld en dat betalen we met z’n allen via de zorgpremie. En tenslotte heeft medicatie ook nog bijwerkingen (=minder kwaliteit van leven en soms nog meer medicatie en dus kosten om bijwerkingen weer te bestrijden) en leefstijlveranderingen niet (geven juist ook op andere vlakken juist winst).

    • Beroep - Diëtist
  2. truus kuijpers pierik 12 februari 2025 at 20:42 - Reply

    Mensen inzicht geven in oorzaak en gevolg is bijzonder belangrijk. Echter, veel mensen hebben helemaal geen zin in leefstijl veranderingen. Medicijnen zijn veel gemakkelijker, dat geven ze zelf aan. Dat is ook een conclusie. Ben ik een pessimist? Nee ik ben een realist.

    • Beroep - Diëtist
  3. Yvonne Hoeymakers 12 februari 2025 at 07:09 - Reply

    Buiten dit alles maakt een continu glucosemeter je heel erg bewust wat eten, bewegen en slapen met je doet. t Zou verplicht moeten zijn voor iedereen, dan was er echt minder medicatie nodig!

    • Beroep - Gewichtsconsulent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.