Langer leven dankzij gezonde leefstijl

Vrouwen en mannen van middelbare leeftijd met een gezonde leefstijl kunnen respectievelijk 15 en 8,5 jaar ouder worden dan leeftijdgenoten die minder gezond leven. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Cohorstudie (NLCS), die sinds 1986 loopt.

De onderzoekers berekenden aan de hand van gegevens van ruim 120.000 mensen van 55-69 jaar een gecombineerde leefstijlscore op basis van 4 factoren: roken, lichaamsbeweging, voeding en lichaamsgewicht. Een gezonde leefstijl was gedefinieerd als: niet roken, meer dan 30 minuten per dag bewegen, een Mediterraan voedingspatroon en een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 25). Sinds 1986 is de sterfte onder de NLCS-deelnemers gemeten, en is de relatie tussen leefstijl en sterfte geanalyseerd.

Onderzoeker prof. Piet van den Brandt (hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht): ‘Er zijn maar weinig onderzoeken in de wereld waarbij op deze manier de impact van een combinatie van meerdere leefstijlfactoren op sterfte in kaart is gebracht. Dit onderzoek toont aan dat met een gezonde levensstijl een aanzienlijke gezondheidswinst is te behalen. Niet alleen bleek het risico om te overlijden sterk af te hangen van de gezonde leefstijlscore, maar de grootste verlaging van vroegtijdige sterfte door een gezonde leefstijl was te zien bij mensen met een lage of middelbare opleiding. Verder waren de effecten van Mediterrane voeding duidelijker te zien bij vrouwen dan bij mannen. Van de voedingsfactoren binnen het Mediterrane voedingspatroon bleken noten, groenten en alcohol het duidelijkst gerelateerd aan sterftereductie.’
De resultaten zijn online gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

De NLCS is in 1986 opgezet door onderzoekers van de afdeling Epidemiologie van de Universiteit Maastricht en TNO Kwaliteit van Leven. De studie loopt nog steeds en heeft de afgelopen tientallen jaren al tot vele nieuwe inzichten geleid over voeding en andere leefstijlfactoren en hun invloed op kanker en sterfte.

Bron: Maastricht Universiteit

Gepubliceerd op 1 augustus 2011

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.