Landelijke richtlijn Hyperemesis Gravidarum
Onlangs is de landelijke richtlijn voor behandeling van Hyperemesis Gravidarum (HG) gelanceerd. Eerder ontbrak een duidelijke handleiding voor de begeleiding bij deze ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. De richtlijn biedt een evidence-based overzicht van de beste zorg en dient als hulpmiddel voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van vrouwen met deze aandoening.
Impact van HG
HG is een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap, die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welzijn van de vrouw. Naar schatting lijdt ongeveer 3 procent van de zwangere vrouwen aan deze aandoening. Dit beïnvloedt niet alleen de fysieke gezondheid, maar kan ook een grote impact hebben op het sociale leven en mentale welzijn van de vrouw.
Dieetbegeleiding
Er bestaat geen definitieve behandeling voor HG. De begeleiding bestaat uit streven naar het verminderen van de klachten. Voedingsinname bij HG is extreem moeizaam en de klachten kunnen gedurende de gehele zwangerschap aanhouden. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals tekorten aan macronutriënten, elektrolyten en vitamines. Wanneer vrouwen na een lange periode van minimale voedingsintake weer eten, bestaat er een verhoogd risico op het refeeding-syndroom. De richtlijn geeft nu meer duidelijkheid over de manier waarop diëtisten hierbij kunnen ondersteunen.
Aandachtspunten voor diëtisten
Voor diëtisten zijn onder andere de voedingstoestand en de indicatie voor intraveneuze hydratie of sondevoeding zeer belangrijke onderwerpen in de richtlijn. Ook de rol van initiële behandeling met anti-emetica bij vrouwen met HG staat uitgebreid beschreven. Voorheen was hier terughoudendheid in. De richtlijn biedt nu een goed onderbouwd beleid voor medicatiegebruik, wat kan leiden tot minder onnodige klachten. Verder bevat de richtlijn ook veel praktische tips voor zorgverleners zoals het niet te vroeg in de ochtend inplannen van een consult.
Diëtisten eerder betrokken
Het initiatief voor het opstellen van een behandelingsrichtlijn bij HG is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers uit de gynaecologie, verloskunde, psychiatrie en huisartsgeneeskunde. Stichting ZEHG heeft inbreng geleverd vanuit het patiëntenperspectief. Met de implementatie van de richtlijn zullen diëtisten waarschijnlijk sneller betrokken worden voor een optimale behandeling van vrouwen met HG. Ook de totstandkoming van een HG-diëtistennetwerk, waarbij trainingen worden gegeven door diëtisten met expertise in HG, draagt hieraan bij.
Gepubliceerd op 27 februari 2025
Door Sophie Luderer
Wat goed dat jullie het gespecialiseerde HG dietistennetwerk hier benoemen !
Heb je ook interesse om je aan te sluiten bij dit (gepassioneerde) netwerk? Meld je dan eerst even aan voor de post-HBO scholing Hyperemesis Gravidarum. Op diverse data in Utrecht en Eindhoven, maar ook als e-learning te volgen.
https://www.dietist-novita.nl/workshops-en-trainingen/