Landelijke Nota Gezondheidsbeleid: ruimte voor preventieve interventies

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid (LNG) 2020-2024 uitgebracht. Deze nota beschrijft de landelijke prioriteiten op het gebied van publieke gezondheid. De nota is een aanknopingspunt voor gemeenten. Positief voor de leefstijlcoach is dat er meer ruimte komt voor preventieve interventies.

Positieve gezondheid en preventie

Uitgangspunt in de nota is het concept positieve gezondheid. In de nota wordt de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) genoemd als goed voorbeeld. Het is volgens het ministerie de bedoeling om meer preventieve interventies (deels of geheel) te bekostigen. Het kabinet is van mening dat de zorg anders en minder vrijblijvend moet worden georganiseerd om “de juiste zorg op de juiste plek” verder te stimuleren. Preventie, nieuwe technologie en de organiseerbaarheid van de zorg (regionaal) zijn hierin belangrijke pijlers. Voor een leefstijlcoach zijn in de nota aanknopingspunten te vinden om binnen de eigen gemeente aan de slag te gaan of projecten op te zetten, bijvoorbeeld voor ouderen of voor ouders van jonge kinderen. De nota is hier te downloaden.

Breed perspectief

De nota heeft als titel: ”Gezondheid breed op de agenda”. Een gezondheidsprobleem staat meestal niet op zichzelf, maar hangt samen met problemen op andere beleidsdomeinen. Armoede, schulden, slechte huisvesting, inrichting van de leefomgeving: het heeft allemaal effect op de gezondheid. Zo kan ook een aanpak buiten het gezondheidsdomein, bijvoorbeeld door een gezonde en sociale leefomgeving, leiden tot gezondheidswinst. Health in all Policies (HiaP) wordt dat genoemd. Vanuit dat brede perspectief wil het ministerie met de gemeenten aan de slag om de gezondheid van burgers te verbeteren, over de grenzen van beleidsdomeinen heen.

Gezondheidsvraagstukken

In de nota staan 4 gezondheidsvraagstukken centraal:

  • het verbeteren van de gezondheid in de fysieke- en sociale leefomgeving
  • het verminderen van gezondheidsachterstanden (met focus op de eerste 1000 dagen)
  • het verlagen van de druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen (met name mentale problemen)
  • het bijdragen aan het vitaal ouder worden

Samenwerking

Iedere 4 jaar wordt er een LNG geschreven. Op 25 mei schreef minister Paul Blokhuis een brief aan de Tweede Kamer, om de nieuwe LNG aan te bieden. Voor het eerst is de LNG opgesteld samen met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en een afvaardiging van gemeenten, GGD-en en kennisinstituten.

Bron: Rijksoverheid

Gepubliceerd op 29 mei 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.