Lage inname van magnesium vergroot kans op hartziekte

Magnesium is een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van hartziektes als een hartinfarct. Een lage inname van magnesium gaat namelijk gepaard met een groter kans op een hartziekte. Dit concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Top Instituut Food and Nutrition op basis van gegevens uit de PREVEND-studie onder ruim 7.500 Groningers, die meer dan 10 jaar zijn gevolgd. De resultaten zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Alleen bij de 20% deelnemers met de laagste hoeveelheid magnesium in de urine was de kans op het krijgen van een hartziekte met 60% verhoogd. Bij de andere 80% was de kans op hartziekte even groot, ongeacht de hoeveelheid magnesium in de urine. De onderzoekers spreken daarom van een drempeleffect: krijgen mensen te weinig magnesium binnen met hun voeding dan is er een verhoogde kans, boven de drempelwaarde maakt de hoeveelheid magnesium niet uit voor het risico op hartziekte.

Welke magnesiuminname precies bij de drempelwaarde hoort, is uit het onderzoek niet te zeggen omdat het magnesiumgehalte in 24-uurs urine is bepaald. Waarschijnlijk ligt de drempelwaarde vlak bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, want uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 blijkt dat 20-30% van de volwassenen minder magnesium via hun voeding binnenkrijgt dan gemiddeld wordt aanbevolen. Magnesium komt van nature voor in granen, zuivel, groene groenten, peulvruchten, fruit en noten.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 19 maart 2013

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.