Laat je geen stroop om de mond smeren

Het NRC staat bekend als een serieuze krant. Toch plaatste deze krant op zaterdag 25 november een advertorial over suiker. Niet zomaar een klein, suikerzoet verhaaltje. Nee, een complete bijlage, betaald door de suikerindustrie. Ik begrijp best dat dit het NRC veel geld opleverde. Maar het heeft ze ook de nodige abonnees gekost, plus ingezonden boze brieven, plus een uitbrander van Good Old Martijn Katan op Twitter, plus natuurlijk een discussie op Foodlog.

Of neem Voeding Nu, in betere tijden de spreekbuis van het Voedingscentrum maar nu een vakblad dat op eigen benen staat. Nou ja, op eigen benen? Dit tijdschrift en de bijbehorende website hebben slechts 2 ”partners”: ten eerste het Kenniscentrum suiker & voeding en ten tweede Coca Cola. Dan krijgt zo’n tijdschrift op zijn minst de schijn tegen. En dat is jammer.

Net zoals het jammer is dat onze beroepsverenigingen NVD en DCN in september meewerkten aan een congres over koolhydraten, dat werd gesponsord door – alweer – het Kenniscentrum suiker & voeding.

Wacht even, laat ik dit niet zo suikerzoet formuleren.

Dat is niet jammer, het is ongelooflijk schadelijk. Het is schadelijk dat de suikerlobby zoveel invloed heeft op wetgeving (iets dat vorig jaar bleek uit een kritisch rapport), op complete landen en ook op de wetenschap. Het is schadelijk dat vakbladen hun geloofwaardigheid verliezen en dat voedingswetenschappers hun goede naam te grabbel gooien. Het is schadelijk dat diëtisten en hun beroepsverenigingen zich laten fêteren door de suikerlobby.

Hallo diëtisten, dit slikken we toch niet allemaal voor zoete koek? We zouden in opstand moeten komen, kritische vragen moeten stellen, ingezonden brieven sturen, de congressen boycotten, niet meewerken aan artikelen. En vooral: onze goede naam hoog houden.

Boycot de suikerlobby. Laat je geen stroop om de mond smeren

Gepubliceerd op 16 december 2017

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.