Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag

Een hoge inname van groente, fruit en peulvruchten verlaagt het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 27 procent. Het totale sterfterisico neemt met 19 procent af. De voordelen zijn het grootst bij een totale inname vanaf 375 tot 500 gram per dag. Hogere innames geven weinig extra voordeel. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek, gepubliceerd in The Lancet. In het onderzoek zijn ruim 135.000 mensen afkomstig uit 18 landen op 5 continenten, gemiddeld 7,5 jaar gevolgd.

Fruit en rauwe groenten

In het onderzoek zijn voor fruit en rauwe groenten meer voordelen gevonden dan voor gekookte groenten. De inname van gekookte groenten liet maar een bescheiden voordeel zien op het sterfterisico, terwijl de inname van rauwe groenten juist een sterk voordeel bood. Volgens de onderzoekers zouden voedingsadviezen de gezondheidsvoordelen van rauwe groenten dus meer moeten benadrukken. De inname van peulvruchten hield vooral verband met een lagere totale sterfte.

Bronnen: The Lancet en McMaster University

Gepubliceerd op 1 september 2017

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.