‘Kwaliteit diëtist moet beter’

In een persbericht vraagt Verkoelen aandacht voor verkeerd voedingsadvies. Tijdens de Dag van de Diëtist op 19 september 2012 wil zij het probleem dat mensen met overgewicht (en diabetes) te vaak verkeerd voedingsadvies krijgen extra onder de aandacht brengen. Verkoelen: ‘Ik vind het schrijnend te bemerken dat veel mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes verkeerd voedingsadvies krijgen en dat zij daardoor onnodig veel medicijnen voorgeschreven krijgen. Het probleem is dat diëtisten vaak een koolhydraatrijk dieet adviseren, terwijl zij het tegenovergestelde zouden moeten aanraden. In mijn 25 jaar ervaring als diëtist en diabetesverpleegkundige, heb ik duizenden mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes kunnen helpen door koolhydraten drastisch in hun dieet te verlagen.’

Volgens Verkoelen geven veel diëtisten verkeerd voedingsadvies omdat zij het standaardadvies geven dat zij tijdens hun opleiding geleerd hebben en protocollen dit voorschrijven. Daarnaast spreken wetenschappelijke onderzoeken elkaar voortdurend tegen. Practise based evidence, ofwel bewijs in de praktijk, is net zo belangrijk als wetenschappelijk onderzoek vindt Verkoelen. ‘In mijn praktijk krijg ik vaak mensen die zich geen raad meer weten. De standaardadviezen die zij van diëtisten krijgen werken niet of onvoldoende. Mensen voelen zich moe en hebben steeds meer medicijnen nodig. Een koolhydraatarm dieet voor mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes zorgt ervoor dat mensen zich gezonder en fitter gaan voelen. Ook kan het medicijngebruik vaak drastisch omlaag en vallen mensen daadwerkelijk af. Minder medicijngebruik bespaart daarnaast miljoenen op de gezondheidszorg, zegt Verkoelen. Tijdens de lezingen die Verkoelen geeft, informeert zij diëtisten door het land over een effectieve behandeling van mensen met overgewicht(diabetes).

Gerelateerde column: Diabetes: de dijk breekt door

Gepubliceerd op 11 september 2012

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.