Koude leidt tot betere insulinegevoeligheid diabetes type 2

De situatie van mensen met diabetes type 2 (DM2) verbetert aanzienlijk als ze worden blootgesteld aan een wat koudere omgeving. Dit resultaat werd gevonden door wetenschappers van de Universiteit van Maastricht, en gepubliceerd in Nature Medicine. In een kleinschalig experiment werden 8 patiënten met DM2 gedurende 10 dagen tot 6 uur blootgesteld aan een temperatuur van 14-15 °C.  Door de koude stijgt de gevoeligheid van spieren voor insuline met gemiddeld 43%, waardoor ze meer glucose uit het bloed opnemen. ‘Een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat’, aldus de onderzoekers, die op een veel kleiner effect rekenden. Het gunstige effect werd grotendeels veroorzaaktdoor de effecten van de kou op de spier en niet, zoals van tevoren verwacht, veroorzaakt door extra verbranding door bruin vet.

Het nieuwe onderzoek levert een "proof of concept". Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen wat de effecten op langere termijn zijn van een tijdelijke blootstelling aan lage temperatuur. Daarnaast is het van belang te weten hoe lang iemand aan kou moet worden blootgesteld, bijvoorbeeld 10 achtereenvolgende dagen, of juist af en toe 1 dag.

Bron: Universiteit Maastricht

Gepubliceerd op 1 juli 2015

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.