Korte eetperiode per dag verbetert insulinegevoeligheid

Intermittent fasting lijkt gunstig voor gewichtsverlies, het vertragen van veroudering en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Maar werkt dit ook zonder dat er gewichtsverlies optreedt? Ja, zo blijkt uit een kleine pilotstudie, gepubliceerd in Cell Metabolism. Daarin kregen 8 mannen met prediabetes het advies om gedurende 5 weken alleen tussen 8.00 uur en 14.00 uur te eten. Deze zogenoemde early time-restricted feeding (eTRF) is een speciale vorm van intermittent fasting.

Niet afvallen

De mannen kregen de opdracht om niet af te vallen tijdens de onderzoeksperiode en kregen tijdens het gehele onderzoek de maaltijden verstrekt van de onderzoekers. De helft van de mannen at 5 weken volgens eTRF, de andere helft at in een tijdsbestek van 12 uur (tussen 8 en 20 uur). Na 5 weken draaiden de groepen om.  De onderzoekers vergeleken de metingen tijdens beide periodes. Het eten volgens eTRF verbeterde de insulinegevoeligheid, bloeddruk, oxidatieve stress en verminderde de eetlust bij de proefpersonen, zonder dat hun gewicht afnam.

Eet niet in de avond

Volgens de onderzoekers past eTRF beter bij de biologische klok dan de hele dag door eten. Onze stofwisseling raakt verstoord als men laat op de dag eet. Het vermogen om het bloedglucosegehalte te reguleren is bijvoorbeeld beter in de ochtend dan in de avond.

Bron: MedicalXpress

Gepubliceerd op 16 mei 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 23 mei 2018 at 18:41 - Reply

    Goede vraag Barry! Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar verschillende vormen van intermittent fasting, maar gunstige effecten zijn nog niet onweerlegbaar bewezen.

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  2. Esther Venema 23 mei 2018 at 10:27 - Reply

    @Barry, het dieet dat in het artikel van The Guardian beschreven wordt is een andere manier van intermitterend vasten (een dag eten en een dag niet eten tegenover dagelijks een tijdsvak hebben waarin je eet) dan hier in het artikel wordt benoemd. Daarnaast neem ik het artikel van The Guardian met een korrel zout vanwege het woordje “may” dat er wel heel vaak in voorkomt. Misschien verhoogd het t risico op diabetes. Misschien wel, misschien niet. Er is verder ook geen bronvermelding, dus lastig om na te gaan hoe het onderzoek geïnterpreteerd moet worden.

    • Beroep: Diëtist
  3. Barry 22 mei 2018 at 10:32 - Reply

    Hoe is dit te rijmen met dít artikel uit the Guardian?
    https://www.theguardian.com/society/2018/may/20/fasting-diets-raise-risk-of-diabetes?CMP=fb_gu
    Daarin wordt dus juist gewaarschuwd voor een intermittent fasting dieet…

    • Beroep: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.