Koolhydraatbeperkte voeding na afvallen verhoogt energiemetabolisme

Een koolhydraatbeperkte voeding kan mensen helpen bij gewichtsbehoud na afvallen. Het energiemetabolisme is gemiddeld 250 kcal/dag hoger dan bij een voeding die evenveel calorieën bevat, maar meer koolhydraten. Dat blijkt uit een gerandomiseerde, gecontroleerde studie (RCT), gepubliceerd in BMJ.

Gewichtsbehoud na afvallen

Het onderzoek is uitgevoerd bij 164 mensen met overgewicht die in de 10 weken ervoor 10-14 procent van hun lichaamsgewicht waren afgevallen met een energiebeperkt dieet. In de periode daarna kregen de deelnemers een voeding met evenveel calorieën en eiwitten (20 energieprocent), maar verschillende hoeveelheden koolhydraten (20, 40 of 60 energieprocent) en vetten (60, 40 of 20 energieprocent). De koolhydraten waren in alle 3 groepen van hoge kwaliteit, waarbij volkoren de voorkeur had boven geraffineerde granen en suiker tot een minimum werd beperkt. Gedurende 20 weken kregen de 3 groepen deelnemers alle maaltijden verstrekt.

Hoger energiemetabolisme

Het gewicht van de deelnemers bleef ongeveer constant tijdens het onderzoek, wat ook de bedoeling was. De onderzoekers ontdekten wel duidelijke verschillen in energiemetabolisme, gemeten met de zogenoemde dubbelgelabeld watermethode. Hoe lager het aandeel koolhydraten in de voeding, hoe hoger het energiemetabolisme. Voor elke afname van 10 energieprocent koolhydraten nam het energiemetabolisme met circa 50 kcal/dag toe. Als het verschil in energiemetabolisme tussen de laag en hoog koolhydratengroep ook na de 20 weken aanhoudt, zou dat volgens berekening van de onderzoekers zorgen voor een aanzienlijk gewichtsverlies: 9 kilo in 3 jaar tijd zonder verandering in calorie-inname.

Koolhydraten-insuline hypothese

Het verschil in energieverbruik was zelfs 400 kcal per dag bij deelnemers die een hoge insulineproductie hadden bij de start van de studie. Ook vonden de onderzoekers een lager gehalte aan ghreline (het hongeropwekkende hormoon) in de groep met de koolhydraatbeperkte voeding. Volgens de onderzoekers is niet iedere calorie voor het lichaam dus hetzelfde. De resultaten van het onderzoek onderbouwen volgens hen de koolhydraten-insuline hypothese. Hierin wordt gesteld dat een overvloed aan koolhydraten het gehalte aan insuline verhoogt, wat vetcellen aanzet om calorieën op de slaan. Het gevolg is dat het lichaam minder calorieën beschikbaar heeft, waardoor honger toeneemt en het metabolisme vertraagt. De onderzoekers noemen dit een recept voor gewichtstoename. Ze concluderen dat een koolhydraatbeperkte voeding gewichtsbehoud gemakkelijker maakt.

Bron: Boston Children’s Hospital

Gepubliceerd op 20 november 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.