Veel belangstelling voor koolhydraatarm dieet in België

Alie Lourens en Wilma Bouwman, diëtisten bij Dieetzorg Friesland, zijn onlangs door de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten uitgenodigd om een lezing te geven tijdens een studiedag over diabetes type 2 voor Vlaamse diëtisten. Er was veel aandacht voor het koolhydraatbeperkte “6×6 dieet” dat ze zelf hebben ontwikkeld voor mensen met insulineresistentie en waarover ze in april een boek hebben gelanceerd.

In de rubriek “Praktijk” vertellen Alie en Wilma er meer over. Wil je ook bloggen over jouw werk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier is het verhaal van Alie en Wilma:

Diëtistendagen

Naar aanleiding van onze presentatie op de Diëtistendagen in het najaar van 2021 heeft de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten ons uitgenodigd op 28 september 2022 een lezing te geven aan Belgische collega’s. We vonden het een eer dat we onze visie over de behandeling van diabetes type 2 met het “6×6 dieet” met hen mogen delen. Het was vanuit Friesland een hele reis naar Leuven, maar absoluut de moeite waard. We vonden het interessant om eens te horen hoe de diëtisten in België werken en waar zij in hun werk tegenaan lopen.

Diabeteseducator

De opleiding tot diëtist duurt in België 3 jaar. Daarna kun je je als diëtist gaan specialiseren. Als je dat doet op het gebied van diabetes, dan mag je jezelf diabeteseducator noemen. Het uurtarief van een diabeteseducator ligt wat hoger dan dat van een diëtist, maar het tarief is beduidend lager dan wij in Nederland gewend zijn. En voordat zij het geld echt op hun rekening hebben staan, is er al heel wat papierwerk (letterlijk!) aan vooraf gegaan. Onze indruk is dat de diëtist in België nog niet helemaal op waarde wordt geschat. Dan hebben wij het als diëtisten in Nederland toch beter voor elkaar.

Diabeteszorg in België

De diabeteszorg in de eerstelijn is in België min of meer vergelijkbaar met de ketenzorg in Nederland. Maar alleen volwassenen van 18 tot 69 jaar komen hiervoor in aanmerking. Patiënten vanaf 70 jaar krijgen minder zorg. Een verschil is ook dat het in België verplicht is om bij elke cliënt met diabetes minimaal 1x een huisbezoek af te leggen. Bloedglucosewaarden worden bij hen in mg/dl aangegeven en HbA1c (zij zeggen: hemoglobine A1c) nog in procenten. Voor ons is het dus even omrekenen. Als voorlichtingsmodel voor gezonde voeding gebruiken zij  de Voedingsdriehoek. Dit is een omgekeerde piramide, ingedeeld in producten die je meer, minder of zo weinig mogelijk mag nemen.

Mediatraining

In het voorjaar hebben we de mediatraining van Nieuws voor diëtisten gevolgd, met diëtisten/journalisten Karine Hoenderdos en Mary Stottelaar als docenten. Dit kwam voor ons op een goed moment, want in april kwam ons boek “6×6 dieet, in 3 fasen naar een gezonde leefstijl” uit. Naar aanleiding daarvan zijn we een aantal keren geïnterviewd door de regionale en provinciale radiozender. Zo konden we het geleerde meteen in de praktijk brengen. Maar ook nu, bij het geven van deze lezing, hebben we veel gehad aan de mediatraining. Het oefenen tijdens de mediatraining en het krijgen van persoonlijke feedback op tekst, stem en houding heeft ons zelfverzekerder gemaakt bij het presenteren. In Leuven vertelden we rustig en zelfverzekerd en maakten we makkelijk contact met het geïnteresseerde publiek.

Onze presentatie

De kern van ons verhaal was dat er bij diabetes type 2 en overgewicht meestal sprake is van insulineresistentie. Dat zorgt ervoor dat de glucosespiegel te hoog wordt en dat afvallen niet of zeer moeizaam lukt. Door het inzetten van het “6×6 dieet” verbetert de insulinegevoeligheid. Daarmee wordt de vicieuze cirkel doorbroken van toenemend lichaamsgewicht, hoger wordende glucosespiegels en ophogen van medicatie. Deze boodschap is duidelijk overgekomen tijdens onze presentatie: we kregen veel bijval voor deze andere benadering van diabetes en overgewicht. We kregen de indruk dat koolhydraatarme diëten in België nog niet zo veel worden ingezet als in Nederland. Daarom waren de deelnemers heel blij dat de werking van het 6×6 dieet wetenschappelijk bewezen is. En ze vonden het een heel praktisch dieet, waar ze zo mee aan de slag kunnen.

Gepubliceerd op 1 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 2 november 2022 at 08:28 - Reply

    Beste Mirjam, eerder hebben Alie en Wilma een blog geschreven over het 6×6 dieet en daarin staat een uitgebreide uitleg. Zie https://www.nieuwsvoordietisten.nl/dietisten-ontwikkelen-6×6-dieet-bij-insulineresistentie/

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Redactie Nieuws voor diëtisten
  2. Mirjam 2 november 2022 at 07:47 - Reply

    Ik had graag een uitleg over dat 6×6 dieet gelezen. Nu heeft dit artikel nauwelijks waarde

    • Beroep - Gewichtsconsulent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.