Kookcursus gezond voor lichaam en geest
Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen goed is voor het zelfvertrouwen in de keuken. Het is ook goed voor de mentale gezondheid. Verder neemt het vermogen toe om eetgewoonten te veranderen en barrières voor gezond eetgedrag te overwinnen.
Kookvaardigheden
Het onderzoek is uitgevoerd in Australië, waar in de afgelopen decennia veranderingen in het eetpatroon van consumenten worden waargenomen. Door toenemende druk in werk en privé is er een grotere vraag naar gemakseten en fastfood ontstaan, en is de consumptie van verse, huisgemaakte, gezonde maaltijden afgenomen. Kennis over voeding en koken heeft invloed op de voedselkeuze van consumenten. Daarom beoordeelden onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in het Australische Joondalup de invloed van een cursus “gezond koken” op onder meer het vertrouwen dat de cursisten hebben in de eigen kookvaardigheden.
Onderzoeksgroepen
De onderzoekers volgden 657 volwassen deelnemers tijdens een kookcursus die op verschillende locaties in West-Australië gegeven werd. De kookcursus bestond uit wekelijkse sessies van 90 minuten gedurende 7 weken. De controlegroep waren deelnemers die op de wachtlijst van het programma stonden.
Positieve resultaten
Direct na de voltooiing van de cursus werd bij de cursisten een verbetering gezien in de algemene gezondheid, de mentale gezondheid en de subjectieve vitaliteit in vergelijking met de controlegroep. Dit effect hield aan tot gemiddeld 6 maanden na voltooiing van de cursus. Ook werd een verbetering waargenomen van het zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden, evenals een toename in het vermogen om eetgewoonten te veranderen en barrières voor gezond eetgedrag te overwinnen.
Mentale gezondheid
De kookcursus had geen invloed op het voedingsgedrag van de cursisten. Desondanks gaven de cursisten wel aan zich mentaal beter te voelen, in vergelijking met de controlegroep. Deze verbetering in mentale gezondheid werd zowel gezien bij de cursisten met overgewicht of obesitas als bij de cursisten met een gezond gewicht. Dit suggereert volgens de onderzoekers een verband tussen zelfvertrouwen en tevredenheid rondom de kookvaardigheden en de voordelen voor de mentale gezondheid.
Preventieve strategie
De positieve bevindingen over geestelijke gezondheid, subjectieve vitaliteit en algemene gezondheid die in dit onderzoek zijn waargenomen, zijn bemoedigend volgens de onderzoekers. Of deze verbeteringen het gevolg zijn van een toegenomen zelfvertrouwen in kookvaardigheden of het deelnemen aan een groepsactiviteit, is niet te beoordelen uit de onderzoeksgegevens. De onderzoekers concluderen dat het verbeteren van de kwaliteit van het eten een preventieve strategie kan zijn om de toename van slechte mentale gezondheid, obesitas en andere metabole gezondheidsstoornissen tegen te gaan. De onderzoekers concluderen ook dat toekomstige gezondheidsprogramma’s prioriteit moeten blijven geven aan de belemmeringen voor gezond eten, zoals tijdsbeperkingen. Ook moeten toekomstige gezondheidsprogramma’s meer nadruk leggen op de waarde van gezond eten en het vermijden van ultrabewerkte kant-en-klaarmaaltijden.
Bron: Edith Cowan University
Gepubliceerd op 13 april 2022
Door Sophie Luderer