Klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik

TNO en ARTIS-Micropia hebben een “Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik” uitgebracht. Hierin staan 8 probiotica beschreven, waarvan is aangetoond dat ze de kans op antibiotica-geassocieerde diarree verkleinen. Medische zorgverleners en patiënten kunnen deze gids gebruiken als handvat voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling.

Literatuurstudie

Voor het samenstellen van de gids hebben de onderzoekers alle gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studies naar de effectiviteit van probiotica tegen antibiotica-gerelateerde diarree op een rij gezet. De resultaten zijn gepubliceerd in BMC Gastroenterology.

LGG

Vervolgens is gekeken welke in Nederland verkrijgbare probiotica een werkzame productsamenstelling hebben. Producten kregen 3 sterren als er een effect werd gevonden in tenminste 3 onafhankelijke studies, 2 sterren bij een effect in 2 studies en 1 ster bij een effect in slechts 1 studie. Van de genoemde producten zijn er 2 met 3 sterren en de rest heeft 1 ster. De producten met 3 sterren bevatten de stam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Deze stam verkleint volgens de onderzoekers de kans op antibiotica-geassocieerde diarree het meest. De gids zal jaarlijks worden geëvalueerd en op basis van nieuw onderzoek worden aangepast.

Behandeladvies

Hoe moeten probiotica worden gebruikt bij een antibioticakuur? Volgens de onderzoekers is er nog geen onderbouwd behandeladvies. Als vuistregel adviseren ze om probiotica 2 uur na antibiotica in te nemen gedurende de hele periode van de antibioticakuur en na de kuur nog 1 à 2 weken door te gaan met probiotica.

Werking

Antibiotica kunnen een verstorend effect hebben op het darmmicrobioom, met antibiotica-gerelateerde diarree tot gevolg. Bij antibioticagebruik krijgt 1 op de 4 volwassenen hier last van. Dit gebeurt met name bij het gebruik van breedspectrum antibiotica, zoals amoxicilline. Dit is met 1,2 miljoen uitgiftes per jaar het meest voorgeschreven antibioticum in Nederland. Probiotica beschermen het darmmicrobioom tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat de weerstand meer intact blijft, verkleint ook de kans op terugkerende infecties.

Bron: TNO

Gepubliceerd op 22 augustus 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Eleonora van Tuyll 12 april 2023 at 06:04 - Reply

    Ik ben verbaasd te lezen dat het alleen over diaree gaat? Ik dacht dat ook verstopping een probleem kan zijn na antibiotica? En dat probiotica hiertegen kan helpen.
    Verder mis ik informatie over prebioticum, de vezels, de voeding waarop het prebioticum goed kan groeien.
    Als dit niet is meegenomen in de studies dan zou het kunnen dit ook de redenen is waarom het niet goed heeft geholpen?
    Meer onderzoek is gewenst lijkt me.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Therapeut/coach (oorspronkelijk fysiotherapeut) ps website is nog niet actief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.